Která potravina je z Česka? Nikdo neví

Praha - Posypová sůl v jídle, zkažená vejce z Polska, zelenající maso - jedna potravinářská aféra stíhá druhou. Zástupci zemědělců, inspekce i potravinářské komory proto lidem radí, aby kupovali české potraviny, které jsou v pořádku. Ovšem rozlišit, co je české a co ne, je pro spotřebitele čím dál těžší.

Například „Staročeský salám“ byl podle etikety vyroben v Poděbradské ulici v Jirnech. Je na něm značka CZ a tváří se tak jako ideální domácí potravina. Jaká je skutečnost? Většina masa do uzeniny přicestovala ze zahraničí. Z obalu se to však zákazník bohužel nedozví. „Nadpoloviční většina suroviny, kterou odebíráme pro výrobu, skutečně pochází ze zahraničí, konkrétně z Německa, Rakouska a Španělska,“ komentoval výrobek Petr Korejs, manažer divize LE & CO. 

Dalším příkladem mohou být Sedlčanské hermelíny. Sýry působí dojmem, že jde o typickou českou potravinu původem ze Sedlčan. Pravda to je ale jen u jednoho z nich. Nízkotučná varianta se vyrábí v Polsku, a pozná se to jen podle prvního písmena šarže.

Michal Spáčil, mluvčí SZPI:

„Jako místo výroby může být uvedeno i místo, kde byla potravina naposledy odůvodnitelným způsobem zpracovávána.“

Jako český výrobek se tváří například i thajská rýže nebo krevety s italským kořením. Ačkoliv tento druh krevet žije jenom v moři, jako místo původu jsou na obalu uvedeny Pardubice. „Je to součástí praxe, s tím, že to je všechno legitimní. Tím pádem je asi potřeba hledat systémovou odpověď na otázku, co je česká potravina a česká kvalita,“ myslí si agrární analytik Petr Havel. 

Jako pomůcka neposlouží ani trik, který Českem koluje v e-mailové korespondenci. Ten lidem radí, aby sledovali čárové kódy. První trojčíslí 859 podle něj znamená, že jde o jídlo vyrobené v tuzemsku. Podle platných zákonů to však znamená, že v Česku někdo zboží pouze nově zabalil. 

„V našich supermarketech je 70 až 80 procent českých potravin. To “českých„ potravin ale obvykle znamená, že byly na území ČR zpracovány, případně zabaleny,“ řekl Havel. Záruku už zákazníci nemají ani v tradičních výrobcích. Například mražená Mochovská zelenina se k nám vozí už jenom z Rakouska. Přitom se honosí známkou Klasa, kterou uděluje české ministerstvo zemědělství - podle svých slov - kvalitním domácím výrobkům.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)