ČTÚ sníží poplatky za volání mezi sítěmi na polovinu

Praha - Český telekomunikační úřad hodlá snížit operátorský poplatek za volání do mobilních sítí, konkrétně na poloviční částku 55 haléřů za minutu. Po tomto kroku by operátoři mohli snížit ceny mobilního telefonování pro koncové zákazníky. S T-Mobilem, Telefónikou a Vodafonem již zahájil správní řízení.

Regulátor chce stejně jako v předchozích třech letech maximální výši poplatků, které si firmy platí za přenos hovorů mezi sítěmi, snižovat postupně. Zda operátoři koncové ceny přizpůsobí, ale není jisté, například loni se průměrná cena minuty hovoru snížila jen o desetinu a o rok dříve o šest procent, ovšem poplatky přitom klesly o třetinu.

ČTÚ a kritika

V poslední době se na ČTÚ snáší kritika, že kvůli jeho nečinnosti je v Česku drahé volání. Kritici používají srovnání OECD, kde v některých případech ČR končí mezi zeměmi s nejvyššími cenami. Podle jiného srovnání EU jsou ceny v tuzemsku na evropském průměru.

Úřad plánuje od příštího roku stanovovat poplatky podle metody tzv. přírůstkových nákladů LRIC, kterou doporučuje EU, namísto metody historických nákladů. Nová metodika by měla přinést další snížení cen a navíc například umožní regulovat ceny jen v oblastech, kde nefunguje konkurence.

Mobilní telefon
Zdroj: ČT24

Zvýšit tlak na snižování cen za telekomunikační služby by mohl příchod nového mobilního operátora, který by získal frekvence v rámci chystané aukce. Návrh podmínek aukce úřad zveřejní v pondělí odpoledne. K větší transparentnosti tarifů mobilních operátorů mají přispět akreditované cenové kalkulačky, které uživatelům doporučí nejvhodnější cenový program. První akreditaci ČTÚ udělil tento týden.