Aeroflot, Rosněft. Špatná ekonomika tlačí Rusko k prodeji státních firem

Rusko musí privatizovat (zdroj: ČT24)

Prodejem některých státních firem chce letos ruská vláda pomoci ekonomice, tvrdě zasažené výrazným propadem cen ropy. Běžné Rusy stále více trápí i rekordní propad rublu a rostoucí bída. Vedle projevů nespokojenosti si pomáhají také vtipy.

Jako záchranné lano kremelské pokladně mají pomoci i výnosy z privatizace. Letos prezident Vladimir Putin z prodeje podílu ve velkých firmách plánuje získat až bilion rublů. Podle odborníků je to ale jen záplata na potíže, které mají mnohem hlubší kořeny.

Privatizovat se má třeba ruský ropný gigant Rosněft nebo letecká společnost Aeroflot. Soukromníkům ale nechce Kreml firmy ponechat úplně. Stát by privatizací neměl ztratit kontrolu nad strategicky důležitými podniky. Zdůrazňují, že kontrola akciového kapitálu klíčových firem by měla zůstat v rukou státu.

Pokud chce Moskva privatizovat své podniky, dlouhodobě jí to nepomůže, musí změnit celý institucionální systém.
Miroslav Zajíček
ekonom, Národohospodářská fakulta VŠE

Kritici - i z řad vedení firem - ale varují, že stát by měl počkat na posílení akcií, které se propadly na sedmileté minimum. Moskva to odmítá - stejně jako dosud odmítala vyjednávání se zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). 

Rusko, které je největším producentem ropy na světě, v poslední době vysílá ohledně možné spolupráce s OPEC smíšené signály. Minulý týden nejprve naznačilo, že by mělo s kartelem spolupracovat, později však uvedlo, že žádné rozhodnutí v tomto směru nepadlo.

Prezident Vladimir Putin řekl, že se té privatizace mohou zúčastnit jenom ruské společnosti - to je jeho podmínka.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT v Rusku

Prodej ropy a zemního plynu zajišťuje v Rusku více než polovinu příjmů státního rozpočtu. Světové ceny ropy se od poloviny roku 2014 kvůli převisu nabídky nad poptávkou propadly o více než dvě třetiny. Minulý měsíc sestoupily až na dvanáctiletá minima pod 30 dolarů za barel, díky spekulacím o omezování těžby se však vrátily nad tuto hranici. 

Vtipů přibývá

Současná situace těžce dopadá na běžné Rusy. Terčem jejich žertů se stávají plané sliby elit i nelichotivý kurz rublu. Oblíbený je například tento vtip: Jaký je rozdíl mezi rublem, dolarem a librou? Za dolar si můžete koupit libru sušených rublů.

A ještě jeden: Stabilita země znamená, že se ruka premiéra netřese, když si pořizuje selfie.