Skoro desetina firem v ČR plánuje propouštění

Praha – Nálada tuzemských firem se nelepší. Propouštět jich chce skoro desetina, nabírat nové zaměstnance oproti tomu hodlá jen 6 procent společností. Ve druhém čtvrtletí tak pokračuje trend z ledna, v mírném plusu byla nálada firem naposledy koncem minulého roku. Vyplývá to ze studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil zhruba mezi 750 českými firmami.

Žádné změny v počtu zaměstnanců nehodlá ve druhém kvartále dělat 84 procent firem. Čistý index trhu práce má přesto hodnotu 3 procenta. Nejpesimističtější očekávání mají zaměstnavatelé v Čechách, kde čistý index klesl na minus 10 procent. Na Moravě dosahuje minus 1 procenta. Naopak optimismem hýří Praha – kde dosahuje kladných hodnot kolem 1 procenta.

„Jarní období obvykle znamená oživení ve stavebnictví, zemědělství, ubytování a stravování. V letošním druhém čtvrtletí jsou tyto sektory zdrženlivější v nabírání nových zaměstnanců než v předchozích letech,“ uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

I přes celkový negativní výhled Manpower stále eviduje celou řadu velkých zaměstnavatelů, kteří budou nadále nabírat nové zaměstnance, jako například technologická centra, call centra či někteří výrobci z automobilového průmyslu. I přes rostoucí nezaměstnanost firmy nadále těžko hledají vhodné uchazeče o zaměstnání s technickým vzděláním nebo obchodní zástupce, dodala.

Nezaměstnanost by mohla vyšplhat nad 10 procent

Nepříznivý vývoj na trhu práce povede k nárůstu nezaměstnanosti. Ta v únoru vystoupala na 9,2 procenta, podle Svazu průmyslu a obchodu by ale mohla během roku dál růst. „Co se týká celkové míry odhadované nezaměstnanosti pro rok 2012, tak zaměstnavatelé odhadují buďto stagnaci, nebo mírný nárůst zhruba o 1 procento,“ přiblížil viceprezident svazu Radek Špicar.

Jak se nakonec trh práce vyvine, ukáže duben a květen – čísla pak většinou potvrdí trend celého roku. Záležet bude ale hlavně na tom, jak se eurozóna vypořádá s aktuální dluhovou krizí. Pokud se její ekonomiky, hlavně ekonomika Německa, propadnou do recese, pocítí to i Česko, které je hospodářsky s eurozónou velmi těsně provázané.