Obliba doutníků neklesá ani v krizi

Havana – Ačkoliv svět řeší ekonomickou krizi, tak kubánští výrobci doutníků si pochvalují rostoucí objem prodejů. Kubánské doutníky se totiž stávají oblíbené krom USA a Evropy také na Blízkém východě a ve východní Asii. Kouzlu doutníků podléhá hlavně rychle rostoucí střední a horní třída v Číně a jiných prudce se rozvíjejících zemích. Právě probíhající tradiční veletrh v Havaně tak nemá o milovníky dobrého tabáku nouzi.

I v čase úspor se milovníci doutníků své záliby nevzdávají, a to samozřejmě těší kubánské výrobce. Poděkovat za svůj byznys mohou Kryštofu Kolumbovi, který na Kubě tabák před 520 lety objevil a dovezl do Evropy. Právě toto výročí si v těchto dnech připomíná velký doutníkářský veletrh v Havaně. Účastní se ho víc než tisícovka milovníků humidorů. Ochutnávají nejrůznější druhy doutníků, nebo na vlastní oči mohou vidět, jak zkušení baliči smotávají usušené tabákové listy, či navštívit rozsáhlé plantáže.

Z Kuby pochází osmdesát procent nejkvalitnějších doutníků na světě. Jen loni se jejich prodej zvedl skoro o deset procent. Odbyt v krizí zasažené západní Evropě sice klesá, naštěstí pro kubánské výrobce ale evropské propady víc než úspěšně nahrazují noví odběratelé na Blízkém východě a ve východní Asii. Kouzlu doutníků podléhá hlavně rychle rostoucí střední a horní třída v Číně a jiných prudce se rozvíjejících zemích.

S rostoucí poptávkou se však zvětšuje i černý trh. Například ve Spojených státech se kvůli sankcím kubánský doutník jinde koupit nedá. Špičkoví výrobci proto začínají tisknout na svou chloubu hologramy a sériová čísla. Změn se dostává i staletí udržované ruční výroby. Letos Kubánci přišli s kratším, ale pořád stejně tlustým doutníkem. Odpovídají tak na zákony, které zakazují kouření v kavárnách a restauracích. Tabák v novém doutníku vyhoří za dvacet minut, aby se dal rychle vykouřit venku. I tuhle Havanu je ale podle znalců lepší vychutnat.

Obliba doutníků neklesá (zdroj: ČT24)