Geithner: Evropa už světovou ekonomiku tolik neohrožuje

Washington - Díky opatřením, která Evropa přijala, už dluhová krize nepředstavuje takovou hrozbu pro světovou ekonomiku. Ve čtvrtek to řekl americký ministr financí Timothy Geithner. Ministr však podotkl, že cesta ven z krize bude ještě „dlouhá a obtížná“.

„V posledních několika měsících (Evropané) pracovali mnohem lépe na tom, aby (situaci) uchopili a lidi na celém světě ujistili, že chtějí rizika krize zvládnout, a to je velmi důležité,“ řekl Geithner televizní stanici PBS. „Lidé tady ve Spojených státech si teď mohou být více jisti, že Evropa nezpůsobí velkou škodu globální nebo naší ekonomice,“ uvedl v odpovědi na otázku, zda se Američané mohou domnívat, že „to nejhorší z finanční krize v Evropě“ je za nimi.

Předluženému Řecku se zřejmě ve čtvrtek podařilo uskutečnit plán na seškrtání svého dluhu formou výměny dosavadních dluhopisů za nové s podstatně nižší nominální hodnotou a pozdějšími lhůtami splatnosti. Pokud by se zemi transakce nepodařila, pomoc by nezískala a následoval by zřejmě chaotický bankrot s možnými dopady na ekonomiky dalších zemí.