Za omeletu si připlatíte. Ceny vajec trhají rekordy

Praha - Až šedesát korun mohou Češi v těchto dnech zaplatit za plato deseti vajec. Za rekordním nárůstem jejich ceny, která se oproti počátku roku pohybuje na dvojnásobku, stojí především snížení dovozu vajec z Polska. České drůbežárny, jejichž produkci ovšem letitá konkurence levnějších polských vajec výrazně omezila, totiž nyní nedokážou poptávku na trhu pokrýt. Do některých obchodů tak dodavatelé posílají pouze zlomek obvyklého množství vajec - například dodávky do hypermarketů Globus v těchto dnech klesly na úroveň 20 až 30 procent původního množství.

Obchodní řetězce problémy přičítají směrnici EU, která nařídila evropským producentům vajec, aby do konce roku 2011 pořídili pro slepice komfortnější klece. Od firem, které směrnici nesplňují, nemohou obchodníci vejce nakupovat. Čeští drůbežáři měli na začátku letošního roku modernizováno 80 procent klecí, zbylá pětina má být vyměněna v první polovině letošního roku.

Novou směrnici však nesplňuje řada zahraničních chovatelů, kteří zásobovali tuzemské prodejny, zejména ti z Polska. Na to, že polská vejce nesplňují nové podmínky EU, upozornila po Novém roce Státní veterinární správa, a ministr zemědělství Petr Bendl následně nařídil vrátit vejce zpět do Polska, čímž upřednostnil domácí produkci. Ta ovšem nestíhá poptávku pokrýt, a paradoxně za to mohou právě levná polská vejce. „My jsme jim vůbec nemohli konkurovat a myslím si, že to v České republice bylo všeobecně, že drůbežárny byly úplně na dně,“ podtknul Václav Štefánek z drůbežárny ve Vejprnicích.

Od začátku roku 2012 provedla Státní veterinární správa spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) 2 000 kontrol, při níž stáhla přes 3 miliony 200 tisíc vajec. Počet těchto případů byl rekordní v lednu (3 miliony), v únoru klesal. „Obchodníci pochopili, že tudy cesta nevede. Zjistili, že nemá cenu uvádět do oběhu a brát vejce od chovatelů, kteří jsou na seznamech (EU), protože ví, že buď my, nebo státní veterinární správa to pošleme zpátky,“ uvedl vrchní ředitel kontrolní a právní sekce SZPI Martin Klanica.

„Problém s polskými potravinami v dlouhodobém kontextu skutečně máme a je to dáno tím, že to je velmi důležitý importér potravin na český trh. Jakost polských výrobků není na takové úrovni, jak bychom si sami představovali. Co se týká jakosti, každý členský stát si totiž stanovuje standarty po svém,“ dodal Klanica.

Vejce na pultech tuzemských obchodů proto kvůli jejich nedostatku výrazně podražila. Například v prodejnách Tesco vzrostla cena jednoho vejce z 2,3 koruny na konci ledna až na 4,9 koruny. V supermarketech a hypermarketech Albert se cena krabičky s deseti vejci velikosti M zvýšila z lednových 24,9 koruny na 39,9 koruny. „Cena je téměř dvojnásobná, takže ano, je pro nás vysoká a tím pádem je vysoká i pro naše zákazníky,“ dodala mluvčí obchodního řetězce Albert Judita Urbánková.

S cenami mohou zacloumat blížící se Velikonoce

Mezi českými zákazníky už kvůli prudkému růstu cen a stále častějším zprávám o problémech se zásobováním trhu zřejmě začala panovat nervozita a někteří obchodníci hlásí zvýšenou poptávku po vejcích. „Evidujeme ji hlavně v regionech, kde se v jiných obchodních řetězcích vejce sehnat vůbec nedala,“ uvedl Tomáš. Vyšší prodej vajec zaznamenali také v diskontních prodejnách Penny Market. „Zákazníci z jiných řetězců, které z dodávek vypadly, chodí do Penny Marketu, kde jsme dodávku vajec zajistili předem,“ řekl mluvčí Penny Marketu David Kolář.

Nedostatek vajec se na trhu navíc objevil krátce před velikonočními svátky, kdy každoročně prudce roste poptávka. Na dotaz, zda budou mít dostatek vajec a jaká bude jejich cena, obchodníci zatím odpovídají jen velmi opatrně. „O stoprocentním obnovení dodávek intenzivně jednáme s našimi dodavateli a máme přislíbeno, že k němu dojde v nejbližší době,“ uvedla mluvčí Tesca Eva Karasová. Vysoká cena vajec se ovšem může promítnout i do ostatních produktů; cukráři proto už v těchto dnech varují před zdražováním.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)