Technická sůl používaná v Polsku zřejmě nebezpečná není

Poznaň - Technická sůl používaná v Polsku není údajně pro lidské zdraví nebezpečná. Příznivé výsledky přinesly testy pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují. O nezávadnosti soli dnes podle agentury PAP informovali hygienici z Poznaně. Český ministr zemědělství Petr Bendl reagoval na výsledky agentury slovy „důvěřuj, ale prověřuj“ a uvádění polské soli na český trh dočasně pozastavil. Výsledky českých testů budou k dispozici zítra.

„Výsledky analýz se vejdou do norem stanovených pro potravinářskou sůl,“ prohlásil šéf hygieniků ve Velkopolském vojvodství Andrzej Trybusz. Dodal, že pouze v jednom vzorku bylo „o něco více“ síranů, než povolují předpisy. „Výsledky nenasvědčují, že by existovala možnost, aby konzumace výrobků, k jejichž produkci byla použita zkoumaná sůl, měla škodlivý vliv na zdraví,“ doplnil. Zároveň ale zdůraznil, že taková sůl se při výrobě a zpracování potravin používat nesmí.

„Důvěřuj, ale prověřuj. My dotáhneme veškeré testy do konce, abychom se ujistili, zda tomu tak je, či není,“ reagoval na výsledky agentury český ministr zemědělství Petr Bendl. „Činíme veškerá možná opatření a kroky k dosažení ochrany spotřebitelů v Česku. V rámci předběžné opatrnosti jsme již pozastavili uvádění do oběhu balenou jedlou sůl z Polska, a to až do okamžiku prokázání zdravotní nezávadnosti,“ řekl Bendl. Ministr dále uvedl, že čeští výrobci ve většině případů používají k výrobě potravin sůl převážně z jiných členských států než z Polska. 

Brífink ministerstva zemědělství o polské soli (zdroj: ČT24)

Je to systémová chyba z polské strany

Ministerstvo zemědělství požaduje, aby Polsko poskytlo další informace do systému rychlého varování. „Máme nedostatečné informace, informace, které jsou v současnosti k dispozici, nám byly polskou stranou poskytnuty až na základě našich dotazů,“ dodal Bendl. „Není to chyba jedince, je to systémová chyba z polské strany. Selhala i komunikace v rámci požadavků EU. Systémových chyb, jak víme, bylo v Polsku již více,“ komentoval celou situaci Milan Malena, ředitel státní veterinární správy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v současné době odebrala vzorky masných výrobků, koření, kořenících směsí s obsahem soli a pekařských výrobků, veterináři odebrali vzorky masných výrobků a soli. Výsledky jsou očekávány v řádu dnů. „První rozbory budou k dispozici již zítra, nejpozději však koncem týdne,“ dodal Bendl.

Ministerstvo zvažuje plošný zákaz polských potravin

Ministerstvo zemědělství uvažovalo i o plošném zákazu dovozu potravin z Polska, který by byl možný v případě přímého ohrožení zdraví obyvatel. „V této době nemáme signály o takové míře rizika, v případě, že by tomu informace nasvědčovaly, budeme toto opatření neprodleně požadovat po evropské komisi,“ řekl Bendl. Technickou sůl označenou jako jedlou prodávaly firmy zapletené do takzvané solné aféry velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám nebo pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí.

Petr Bendl, ministr zemědělství:

„Kauza dokazuje, že míra ochrany spotřebitele a dozor v ČR je na vysoké úrovni. Rád bych podpořil české výrobky. Míra rizika u našich výrobků je určitě menší právě díky kvalitě dozorových orgánů. Doporučuji zákazníkům, aby sledovali na mléčných a masných výrobcích oválné označení s indikací země posledního zpracování, kterou má každý výrobek, podle kterého se zákazníci mohou orientovat a riziko eliminovat.“

Pečivo
Zdroj: Vladimir Godnik/Isifa/Rex Features