Americká ekonomika pomalu ožívá

Washington – Navzdory celosvětovému ekonomickému pesimismu dochází v ekonomice Spojených států k postupnému oživení. Jelikož hospodářství roste, snižuje se tak nezaměstnanost a lidé se také znovu vydávají do obchodů nakupovat, aniž by počítali každý cent. Národní asociace podnikových ekonomů odhaduje, že americká ekonomika letos poroste o skoro dvě a půl procenta. Důvěra samotných Američanů se v únoru dostala na nejlepší úroveň za poslední rok.

Americká ekonomika oživuje a podle maloobchodníků je to poznat i v chování spotřebitelů. Lidé totiž už nevyhledávají jen slevy, ale nakupují za plnou cenu. Díky tomu se zvyšují marže, což je pro firmy velká vzpruha po vánočním slevovém šílenství. Bedlivě ale sledují ceny pohonných hmot. Jeden galon stojí nyní v některých částech země víc než čtyři dolary, tedy v přepočtu zhruba dvacet korun za litr. To je o sedm korun víc než před dvěma lety. 

Paul Swinand, analytik, Morningstar

„Samozřejmě existuje souvztažnost mezi zdražováním potravin, plynu nebo bavlny a útratami v obchodech a nejrůznějšími slevami. Můj odhad říká, že se situace na trhu uklidní až v druhé polovině roku.“

Oživení panuje i u prodejců aut

Prodeje aut v únoru stouply o šestnáct procent, zákazníci si tak odvezli celkem milion a sto tisíc vozů. To je nejlepší výsledek za poslední čtyři roky a odbyt aut už podruhé za sebou překonal i nejoptimističtější očekávání. Branže se tak pomalu vzpamatovává z prudkého poklesu po krachu automobilek General Motors a Chrysler v roce 2009. 

Z celkového počtu prodaných aut bylo 23 procent malých. V prosinci tento podíl činil 17,9 procenta. Poptávku o malé vozy spustil prudký růst cen ropy a benzinu, který přiměl spotřebitele vyhledávat úspornější modely. Při posledním prudkém růstu cen benzinu v USA v roce 2008, kdy benzin stál asi dolar za litr, se prodej malých aut podílel na celkovém prodeji vozů 27 procenty. Prodej aut je také jedním ze sledovaných indikátorů spotřebitelské poptávky a ochoty Američanů nakupovat drahé zboží, napsaly agentury AP a Reuters.