Propad rublu může znamenat pro mnohé Rusy konec splácení hypoték

Nízké ceny ropy oslabují rubl (zdroj: ČT24)

Ruská měna klesla na nové minimum. Od začátku roku přitom už ztratila přes 13 procent. Důvodem je vytrvalý propad cen ropy, který zvyšuje obavy o ekonomiku země. Propad rublu mimořádně cítí ti Rusové, kteří musejí hypotéku splácet v dolarech. Měsíční splátka bývá někdy už vyšší než jejich výplata.

Rubl deset minut po poledni zaznamenal na moskevské burze nový rekord. K dolaru překročil hranici 85 rublů, k euru 93. Propad rublu mimořádně cítí ti Rusové, kteří musejí hypotéku splácet v dolarech. Každý měsíc platí více a více. Nepomohly žádné demonstrace ani prosby, aby jim banky pomohly.

„Navrhli mi, abych vrátila byt a odešla neznámo kam,“ říká Jelena. Jevgenij Galkin už nebude za chvíli schopen splácet. „Měsíční splátka je už vyšší než moje výplata,“ vysvětluje. Už několik měsíců musejí lidé z peněženek vytahovat více peněz. Platy nerostou, cena ale ano. Vyhlídky přitom nejsou nijak radostné. I prezident Putin jim vzkázal, že je třeba se připravit na horší časy.

„Naše země pomáhá každému, jen ne nám. Pomáháme Sýrii, Donbasu, vzali jsme si Krym a přitom se nám zdá, jakoby pro nás Rusko neexistovalo,“ pozastavuje se Alexandr.

Kurz rublu
Zdroj: ČT24

Rusko bude ve výdajích škrtat, všude, jen ne v armádním rozpočtu. Částka 3 miliony 300 tisíc za den na vojenskou účast v Sýrii se měnit nebude. „Je to rozpočet pro období války. Nikdo nebude výdaje snižovat,“ zdůrazňuje Andrej Kolesnikovz Centra Carnegie.

Každý sedmý Rus žije v chudobě

Kreml Rusy uklidňuje. Podle něj má Centrální banka vše pod kontrolou a nic mimořádného se neděje. Rubl prý nezkolaboval, jen se mění. Reagovat nebude ani prezident Putin. Příští týden se ale zúčastní jednání vlády a možná tam se k rublu vyjádří. Centrální banka zatím podle analytiků na trhu zasahovat na obranu měny nehodlá. „Regulátor nevidí v nynější situaci riziko pro finanční stabilitu,“ uvedli analytici Rosbank. Centrální banka ve středu uvedla, že oslabování rublu má „objektivní charakter“ a odehrává se plynule.

Guvernérka Ruské centrální banky Elvira Nabiullinová
Zdroj: Artyom Korotayev/ČTK/ITAR-TASS

Ekonomka společnosti Alfa Bank Natalia Orlovová uvedla, že trh si vyjádření Kremlu a centrální banky vyložil jako náznak, že ruská měna bude pro úřady hlavním nástrojem na ochranu státního rozpočtu před klesajícími cenami ropy. Vyloučit ale prý nelze propad cen ropy na 20 dolarů za barel. V takovém případě by kurz mohl oslabit až na 95 rublu za dolar.

Pokud bude velmi zle, vzpomeneme si na devadesátá léta a budeme žít jako tehdy. Přežili jsme to, my víme, jaké to je, bylo strašně, byl hlad, ale přežili jsme.
Auren Chabičev
občan

Rusové na tvrzení Putina a Medvěděva, kteří přesvědčují, že se zemi finanční krize vyhne a že nebude tak zle, reagují s humorem. V ulicích panika není. Rusové si na horší životní úroveň zvykli. Přitom ale výrazně přibývá těch, kteří jsou na tom finančně čím dál hůře. Jen loni přibyly čtyři miliony, které žijí pod hranicí životního minima. Více než dvacet milionů Rusů, tedy přibližně každý sedmý, žije v chudobě. Vinu nese podle oficiálních míst cena ropy a Západ.