Rozvojové země se chtějí podílet na organizaci mezinárodních institucí

Mexiko - Představitelé klíčových rozvojových zemí odmítají zažitý model některých institucí. Podle něj totiž vedení Mezinárodního měnového fondu (MMF) náleží Evropanovi, zatímco vrcholová funkce ve Světové bance (SB) je vyhrazena Američanovi. Zástupci mladých tržních ekonomik proto volají po změně, která by odrážela růst jejich vlivu na globální ekonomiku. Do boje o vedení SB tedy vyšlou i své zástupce.

Požadavek na změnu zazněl na schůzce ministrů financí a guvernérů centrálních bank, která se právě koná v Mexiku. O větší vliv na fungování globálních úvěrových institucí se tam hlásí zástupci takzvané skupiny BRICS, což je Brazílie, Rusko, Indie, Čína a nově i Jihoafrická republika. Z úst jejího zástupce také požadavek vzešel. „Kandidáti by se měli rekrutovat podle toho, jaký je jejich význam, ne podle národnosti,“ řekl novinářům brazilský ministr financí Guido Mantega.

Další zástupce skupiny BRICS řekl, že skupina projedná nominaci vlastního kandidáta, který by se postavil kandidátovi, jehož navrhnou Spojené státy. „Určitě o tom budeme jednat,“ řekl Mantega. Světová banka zhruba před týdnem zahájila nominační proces, z něhož má vzejít její nový prezident. Ten by měl od července nahradit nynějšího prezidenta Roberta Zoellicka, který oznámil, že se nebude ucházet o znovuzvolení. Rada SB chce nového šéfa jmenovat do dubna, kdy se bude konat jarní zasedání MMF a SB. Kandidáti na šéfa mohou přihlášky podávat do 23. března. 

Rozvojové země žádají změnu v systému nominací (zdroj: ČT24)

Světovou banku vždy vedl Američan, země chtějí toto pravidlo rozbít

Prezidentem Světové banky je od jejího vzniku na konci druhé světové války vždy Američan. Jde o nepsané pravidlo, proti němuž ale v posledních letech sílí čím dál větší odpor. Podobné je to i s měnovým fondem, v jehož čele dosud byli jen Evropané. „Nadešel čas rozbít tu tradici, kdy se o křesla dělí jen Spojené státy a Evropa. Tentokrát se všichni musíme víc snažit, abychom našli konsenzus,“ řekl ministr financí Jihoafrické republiky Pravin Gordhan. Spojené státy už avizovaly, že navrhnou kandidáta, zatím ale není jasné, kdo by jím mohl být. Rozvojové země nemají nic proti tomu, když USA někoho nominují, tutéž možnost ale prý mají mít i všechny ostatní země. 

Spekuluje se, že mezi kandidáty na prezidenta Světové banky by mohl být někdejší americký ministr financí Lawrence Summers, současná ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová, případně velvyslankyně Spojených států v OSN Susan Riceová. Ministerstvo zahraničních věcí ale oznámilo, že Clintonová by nabídku asi nepřijala.