Dreamliner od Boeingu má problémy s trupem, A380 Airbusu zas s křídly

Chicago – Velká naděje Boeingu, letoun 787 Dreamliner, má slabá místa. Může se totiž objevit závada na trupu, která by všechny stroje poslala na zem. Problémy hlásí i konkurenční Airbus s modelem A380, který může mít praskliny na křídlech. V obou případech by to nemělo mít vliv na bezpečnost. Airbus zkontroluje všechna letadla typu A380, nakázáno to má od Evropského úřadu pro bezpečnost letového provozu.

Závada Boeingu není nová, společnost na ni přišla už dřív, teď se ale zjistilo, že problém by se mohl týkat až 55 letounů. Dreamliner je prvním dopravním letadlem na světě, které využívá speciálních odlehčených plastů s příměsí uhlíku, díky čemuž je celkově lehčí a spotřebuje méně paliva.

Boeing hlásí: Model 787 je bezpečný 

Firma trvá na tom, že navzdory zjištěným problémům je nový model naprosto bezpečný. Začátkem února se zjistilo, že na zadní části trupu dochází k oddělování části materiálu od nosné konstrukce. Projevuje se to ale prý jen za určitých podmínek, většinou v reakci na opakované zatížení při výrobě.

„Závadu mohou mít všechna letadla, která jsme postavili, až do pořadového čísla 55. Teď ten problém řešíme u letadel, která jsou ve výrobě. Letadla, která už jsme předali zákazníkům, žádné problémy s bezpečností nemají a není tam nic, co by znemožnilo jejich použití,“ tvrdí šéf divize komerčních letadel James Albaugh.

Airbus hlásí prasklinky na křídlech, všechny zkontroluje

Evropský konkurent Airbus nedávno sdělil, že zjistil praskliny v křídlech na několika letadlech A380. Evropský úřad pro bezpečnost letového provozu (EASA) pak firmě nařídil, aby zkontrolovala všech 68 letadel A380, která jsou v provozu. Úřad tím rozšířil původní požadavek, podle něhož měl Airbus zkontrolovat necelou třetinu letounů.