Optimistické trhy čeká propad

New York - Světové burzy čeká vlna výprodejů. Analytici se shodují, že investoři v posledních měsících byli až příliš optimističtí. Nervozita ovšem postupně roste a otázkou zůstává, kdy dojde k obratu. Dnes ale za oceánem slaví Den prezidentů, nejbližší možný propad na Wall Street se tak odkládá až na úterý.

Americké hospodářství roste, centrální banky do ekonomik pumpují peníze a eurozóna je zase o krok blíž řešení dluhové krize, což se investorům líbí. Nejširší americký index S&P 500 je nejvýš od loňského dubna. Známější Dow Jones dokonce útočí na rekordy z května 2008. Akcie ale zřejmě vyrostly až příliš rychle. 

„Od začátku října vzrostly akciové trhy o 25 procent v případě Spojených států, o 40 procent v případě Ruska. Podle mého názoru mají trhy pořád slušný potenciál v dlouhodobém hledisku, ale v krátkodobém pohledu byl růst rychlý a razantní, takže ta technická korekce se dá očekávat. Korekci naznačují i průzkumy mezi investory. Podle posledního průzkumu mezi americkými individuálními investory podíl takzvaných bullish – tedy těch optimistických investorů - se snížil z 52 procent na 42 procenta,“ uvedl Petr Zajíc, portfolio manažer z Pioneer Investments. 

„Akciové trhy v Americe zažívají silný růst, který je způsoben především díky centrálním bankám a masivnímu pumpování peněz do ekonomiky. Je otázka, jak by ekonomika fungovala v případě, kdy by centrální banky přestaly tisknout finanční prostředky. Osobně si dovedu představit korekci na trhu v okamžiku, kdy skončí druhé kolo výrazného pumpování peněz do ekonomiky. V druhé polovině roku pak můžeme přistoupit k dalšímu nákupu akcií, ale v současné chvíli je korekce na spadnutí,“ varoval Dušan Jalový, makléř UniCredit Bank.

Vlna výprodejů na trzích (zdroj: ČT24)

Propad hrozí zejména rozvíjejícím se trhům

„Co se týká případného poklesu, tak bych spíš preferoval ten silnější pokles v Americe než v Evropě,“ myslí si Jalový. Evropské trhy totiž výrazně padaly v minulém roce a od historických rekordů jsou mnohem dál než americká Wall Street. Na vyšších úrovních je pak nejspíš udrží i 600 miliard eur, které se na konci února do ekonomiky chystá nalít Evropská centrální banka. I tak by měli být investoři v nejbližších dnech opatrní.

„Minulý rok byl specifický pro Evropu, v Evropě jsme viděli masivní poklesy trhu. Amerika na tom nebyla tak špatně. Tím pádem letos od začátku roku vidíme naopak silný růst v Evropě. Například Německý index je víc než 16 procent v plusu,“ dodal Jalový. „Pokles pravděpodobně nejvíce zasáhne rozvíjející se trhy, kde je poměrně vysoká volatilita, velké kolísání cen, a které velice citlivě reagují na příznivé nebo nepříznivé zprávy,“ myslí si Zajíc. 

Na propad akcií by se mělo připravit zejména Rusko. Tamní burzy jen od října vyrostly o 40 procent. Menší výprodeje se nevyhnou ani Česku. Pro druhou polovinu roku ale analytici předpovídají trhům další růst.