Nové větrné elektrárny létají vzduchem jako draci

Kalifornie - Ve Spojených státech představili nový typ větrné elektrárny. Oproti klasickým větrníkům, které jsme si už zvykli vídat v krajině, ale nestojí pevně na jednom místě. Nová elektrárna totiž létá ve vzduchu a vyrobená elektřina se přenáší na zem pomocí spojovacího kabelu. Její výrobci slibují, že bude vyrábět elektřinu až o polovinu levněji než současné turbíny.

Čtyři sta metrů nad městem Alameda v Kalifornii se vznáší Makani křídlo. Kdo by ho ale považoval za draka nebo rogalo, mýlil by se. Ve skutečnosti je to totiž nový prototyp větrné elektrárny, který právě prochází letovými zkouškami. „Vyrábí elektřinu stejným principem jako větrná turbína, my ji ale můžeme produkovat mnohem levněji. Chceme se dostat až na poloviční náklady. A co je ještě důležitější, můžeme vítr zachytávat ve větších výškách, než které jsou teď dostupné,“ popsal svůj projekt vynálezce Corwin Hardham. 

Prototyp umí vyrobit 20 kilowatt

Stroj má v sobě zabudovanou GPS anténu a celou řadu dalších senzorů, které mu umožňují určit světovou orientaci, náklon či výšku a sílu větru. S pomocí těchto dat pak umí vyhledávat nejvýhodnější vzdušné proudy, aby byl co nejefektivnější a měl malou spotřebu na vlastní pohyb. Prototyp o délce osmi metrů zatím vyprodukuje asi 20 kilowatt energie. Konstruktéři už ale pracují i na výkonnější variantě. 

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)

„Chceme postavit křídlo třikrát větší, které bude generovat asi 600 kilowatt. Takže jeden stroj by mohl napájet asi 250 domácností. A uvažujeme už taky o křídle, které by zvládlo 5 megawatt, to je stejně jako dnešní největší konvenční turbíny,“ popisuje Hardham. Právě konvenční turbíny ale prožívají v poslední době velký boom. Staví se v Evropě, v Americe a vůbec nejrychleji v Číně, která už z větru vyrábí přes 18 gigawatt energie, což je devětkrát víc než vyrábí Temelín. 

Větrné elektrárny jsou na vzestupu

V roce 2011 větrné elektrárny vyrobily 6,3 procent spotřeby v zemích Evropské unie, což je zajímavé číslo. Nejnověji se k větrné energii přihlásilo i Německo, které potřebuje nahradit výrobu z odstavených jaderných elektráren a významný podíl na jeho energetickém mixu má převzít elektřina právě z větrných parků.