Zrychlení kontrol a seznam hříšníků na webu

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) i jeho stínový protějšek z KSČM Pavel Kováčik se v Otázkách Václava Moravce shodli na tom, že boj proti falšovaným potravinám by měl přitvrdit. Podle obou je potřeba zjednodušit proces kontroly například tak, aby nemusely být nahlášeny dopředu. Navíc výsledky všech kontrol by měly být veřejné, aby si každý mohl jména podvodníků a špatných potravin snadno najít. Proto připravuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce speciální webovou stránku, kde bude zveřejňovat a shromažďovat údaje o falšovaných potravinách.

Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta dnes v Otázkách Václava Moravce informoval, že inspekce pracuje na novém webu, kam by kontroloři umisťovali veškerá zjištění o falšování potravin. Nálezů totiž přibývá, jen v minulém týdnu inspekce objevila prošlé sýry a masné výrobky na prodejnách Ahold a Kaufland v Praze a v Blansku. Web by měl být k dispozici i partnerům v ostatních členských zemích Evropské unie. „Aby do toho mohli vstupovat a dávat tam i jejich zjištění, popřípadě z nich čerpat,“ řekl Šebesta. 

Nápad zveřejňovat podvodníky na internetových stránkách podpořili i Kováčik s Bendlem. „Velmi by vyřešilo, kdyby všichni tito hříšníci, jejich jména, jejich obchodní názvy, včetně toho prohřešku, viseli na všech sloupích,“ prohlásil Kováčik. „Pokud se k tomu rozhodnou veterináři na svých stránkách, ministerstvo zemědělství je v tom podpoří,“ uvedl zase Bendl. 

Ministr totiž trvá na tom, že zákazník musí být na prvním místě. Hledá proto spolu s veterináři i potravináři způsob, jak legislativně umožnit větší účinnost kontrol. „Je třeba zjednodušit proces kontroly,“ myslí si Bendl. Uvítal by třeba, aby se kontroly zrychlily a nemusely se předem hlásit. I Kováčik kritizoval, že slabé místo je pravomoc kontrolního orgánu. Ten se musí předem nahlásit. Než kontrola proběhne, dá se prý prohřešek a nedostatky zakamuflovat.

Kontroly Stání zemědělské a potravinářské inspekce
Zdroj: ČT24

Podle Šebesty je nyní v legislativním plánu vlády novela zákona č 110/1997 o potravinách, současně s tím se bude novelizovat i zákon o Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Inspekce by proto uvítala, kdyby se při novelizaci rozšířila oprávnění pro kontrolory. „V případě, že se prokazatelně zjistí falšovaná potravina v jedné šarži, aby se mohlo uložit opatření proti kontrolované osobě a pozastavit další šarže této potraviny do doby, než bude na náklady prodávajícího nebo dovážejícího provedena analýza na danou látku,“ chtěl by Šebesta.

Zákon o potravinách zatím sice pojem falšovaná potravina neobsahuje, nicméně podle inspekce jde o potraviny, u kterých jsou uvedeny nepravdivé, nedoložené, neúplné, nepřesné, nejasné, dvojsmyslné nebo přehnané údaje.