Brusel se zlobí, obává se, že Španělsko odkládá úspory

Štrasburk – Španělsko by mělo urychleně předložit rozpočet na letošní rok a doložit, jak hodlá snížit rozpočtový deficit. Novinářům ve Štrasburku to řekl komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Zdroje agentury Reuters už předtím naznačily, že EU patrně zahájí proti Španělsku procedurální kroky za to, že země odkládá požadovaná úsporná opatření.

Rehn informoval, že EU zatím žádné rozhodnutí v této věci neučinila. Evropská komise podle něj nejprve dokončí hodnotící zprávu o fiskální situaci všech 27 členských zemí.

„Nedělejme v této fázi žádné předčasné závěry, protože my teprve dokončujeme předpovědi,“ uvedl Rehn. Podle zdroje agentury Reuters je nicméně uvalení sankcí na Madrid velmi pravděpodobné. Unie by k nim mohla sáhnout nejpozději do května. „Není to to, co chceme, ale pokud Madrid sejde z cesty, což je velmi pravděpodobné, musíme to udělat,“ uvedl zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Reuters v souvislosti s odkladem úsporných opatření zmiňuje regionální volby, které se mají ve Španělsku konat příští měsíc.

Olli Rehn

„Očekáváme, že španělská vláda řádně doloží opatření, která oznámila a která mají veřejné finance vrátit na udržitelnou úroveň.“

Olli Rehn
Zdroj: ČT24

Madrid si má podle eurokomisaře pospíšit i s přípravou státního rozpočtu na letošní rok. To je nezbytný předpoklad k tomu, aby země splnila fiskální cíle na tento rok. Plnění stanovených cílů Rehn očekává i v návrzích na rok 2013. Pokud Španělsko cíle nedodrží, mohla by mu hrozit pokuta ve výši 0,1 procenta hrubého domácího produktu.

Deficit Španělska výrazně překračuje 3procentní limit, který stanovuje Pakt stability a růstu. V roce 2009 však toto pravidlo nedodrželo 23 z 27 zemí Evropské unie včetně České republiky. Španělská vláda se nicméně zavázala, že udělá vše pro to, aby se podařilo deficit srazit na požadovanou úroveň ještě v roce 2013. Pro rok 2012 počítá s deficitem ve výši 4,4 procenta.