MMR hodlá na stavby nájemních bytů uvolnit 300 milionů

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) představí na jaře novou nabídku pro stavitele nájemních bytů, kteří by mohli na své projekty čerpat úvěry s nízkým úrokem. Plánuje, že na půjčky uvolní celkem 300 milionů korun, uvedl dnes na diskusním setkání internetového časopisu Stavební fórum náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Podpora výstavby nájemního bydlení je pilířem nové státní politiky bydlení, kterou schválila vláda v loňském týdnu. Nové činžovní bydlení má být hlavně pro sociálně ohrožené skupiny, jako jsou například senioři. „Česká republika nemá kapacitu na masivní výstavbu nájemních bytů. Jestli si developeři myslí, že tu budou stavět sídliště s nájemními domy, tak je to fikce,“ dodal Kalous.

Miroslav Kalous, náměstek ministra pro místní rozvoj:

„Uvidíme, jaký bude zájem, pokud bude vyšší, začneme jednat s ministerstvem financí o zvýšení limitu tak, abychom mohli případně vypsat další výzvu.“

Pro stavitele není nájemní bydlení žádným lákadlem, nové činžovní byty soukromý sektor téměř nestaví. „Výstavba nájemního bydlení je dlouhodobou investicí, která se může vracet 20, 30 i 40 let, a to není nic pro developery,“ vysvětlil generální ředitel developerské společnosti Trigema Marcel Soural. Dodal, že aby se to změnilo, musí stát nejdřív vytvořit lepší daňové a legislativní podmínky.

Česko začalo s podporovou výstavby nájemních bytů v roce 2011. V pilotní výzvě na to stát vyhradil 120 milionů korun. Nakonec však ale poskytl jediný úvěr za deset milionů, přestože investoři celkem žádali 470 milionů korun. Žadatelé většinou nesplnili podmínky soutěže nebo jim výběrová komise vrátila projekty k dopracování.