Americké akcie nabraly správný směr

New York - Americké akcie zažívají nejlepší začátek roku za 25 let. Od začátku ledna přidaly víc než sedm procent, technologická burza Nasdaq dokonce přes deset. Trhy na Wall Street jsou navíc nejstabilnější od loňského července, kdy došlo k vyhrocení situace v Evropě a jednání o americkém dluhovém stropu. Odborníci ale varují před přílišným optimismem.

Index VIX, který sleduje kolísání amerických akcií, je nejníž od začátku července. Takzvaný index strachu naznačuje dobrou náladu investorů. V posledních 28 obchodních dnech americké akcie neklesly víc než o procento. Loni byly přitom akcie jako na houpačce.

„Trhy začaly kolísat loni v červenci, když ze Spojených států začaly přicházet špatné zprávy. Čtvrtina obchodních dnů skončila změnou o víc než dvě procenta. Jen pro srovnání - v roce 2005 se to nestalo ani jednou, v roce 2006 byly takové dny dva,“ říká Carrie McCabe, ředitelka Lasair Capital.

Trhům pomáhá oživení americké ekonomiky a víra v to, že Evropa najde recept na zkrocení dluhové krize. Investoři ocenili poslední kroky Evropské centrální banky, která pomáhá snižovat obavy na starém kontinentu dodáváním peněz bankám a nakupováním dluhopisů problémových zemí.

Laurence D. Fink, ředitel BlackRock: Hluk okolo Řecka je potřeba ignorovat

Hlavní rizika pro světovou ekonomiku jsou dluhová krize v Evropě, hospodářské zpomalení Číny nebo možnost válečného konfliktu. Dlouhodobý růst cen akcií musí být podpořen objemem obchodů a Američani se zatím na trh nehrnou. V úterý byla aktivita na newyorské burze nejmenší za poslední dva roky.

Americké akcie rostou, odborníci ale varují (zdroj: ČT24)