Doprava v Portugalsku stojí. Odboráři protestují proti úsporám

Lisabon – Portugalští státní dopravci začali o půlnoci se čtyřiadvacetihodinovou stávkou. Tamní vláda chystá kvůli snížení deficitu státního rozpočtu jejich reorganizaci a chystá se jim taky sáhnout na peníze. Šetření už doléhá i na soukromé podniky, loni jich zkrachovalo na deset tisíc.

Stávka už odstartovala. Metro stojí úplně a zatím to vypadá, že se k nám připojila většina dopravců, hlásil dnes portugalský odborový předák Armenio Carlos s tím, že protesty proti zdražování veřejné dopravy budou pokračovat i během zítřka. Portugalci by měli za jízdenku na metro či autobus zaplatit o pět procent víc.

Kromě zdražování čekají tamní dopravce i další změny. Plánuje se rušení spojů a propouštění. Novinky ve veřejné dopravě ale zdaleka nejsou jediným opatřením vlády, jak snížit letošní rozpočtový deficit na 4,5 procenta HDP. Loni se podařilo veřejný dluh snížit o pět procent.

Protesty v Portugalsku
Zdroj: Armando Franca/AP Photo

Veřejnost ale z úspor nadšená není. Soukromé firmy totiž přicházejí o zakázky. V druhé polovině minulého roku naše firma úplně zkolabovala, protože nám ubyla práce. Řekl bych, že nejmíň o padesát procent, tvrdí inženýr Joao Paulo Lopes. Denně svůj byznys musí ukončit desítky malých podniků, často ani nemají peníze na to, vyplatit bývalým zaměstnancům odstupné a vyhlásit bankrot.

Portugalsko zatím získalo od Eurozóny a MMF půjčku 78 miliard eur. Ani maximální snaha škrtat mu ale teď nejspíš nebude stačit. Očekává se, že o druhou mezinárodní půjčku požádá ještě během letošního roku.

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)