Prodej aut Volkswagenu se v USA hluboce propadl, do skandálu je namočený už i Bosch

Německá automobilka Volkswagen v listopadu zaznamenala ve Spojených státech hluboký propad odbytu, meziročně o 24,7 procenta na 23 882 vozů. Je to poprvé od vypuknutí skandálu kolem testů emisí. Za poklesem stálo zastavení prodeje naftových aut, která umožňují manipulovat s měřením emisí. Odbyt luxusní divize Audi, které se skandál rovněž týká, stoupl pouze o 0,4 procenta na 16 700 vozů.

Ratingová agentura Standard & Poor's krátce po zveřejnění prodejních výsledků v USA snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Volkswagenu o jeden stupeň na BBB+. Standard & Poor's přitom již jednou rating Volkswagenu v důsledku skandálu zhoršila, podobně jako další dvě hlavní ratingové agentury Moody's Investors Service a Fitch Ratings. Horší rating by firmě mohl zvýšit náklady na půjčky.

Žalobám ve Spojených státech navíc čelí už i německý dodavatel automobilových součástek, firma Robert Bosch. Ta se totiž měla podílet na skandálu s manipulací výsledků měření emisí v automobilce Volkswagen, informovala agentura Reuters.

„Podvodný systém Volkswagenu podporovala společnost Bosch, která vytvořila software (používaný k manipulaci měření emisí),“ tvrdí žaloba, kterou podal k soudu v Detroitu jeden majitel naftového automobilu z New Yorku. Podobným žalobám prý čelí Bosch i v několika dalších amerických městech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zdroje agentury Reuters už v listopadu uvedly, že americké úřady vyšetřují, jakou roli sehrál Bosch při manipulaci testů emisí u naftových aut z koncernu Volkswagen. Společnost Bosch vyráběla klíčové součástky naftových motorů, které manipulaci s testy umožňovaly. Firma je největším dodavatelem automobilových součástek na světě.

Německý automobilový koncern Volkswagen kvůli porušování emisních limitů bude nyní svolávat na kontrolu zhruba 323 tisíc vozů s naftovým motorem také v Indii. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na vysoce postaveného činitele indické vlády. Vrchní ředitel na indickém ministerstvu těžkého průmyslu Ambudž Šarma řekl, že mezi svolávanými vozy budou také auta značky Škoda. Výrobce prý v rámci svolávací akce z vozů odstraní zařízení, které umožňuje obcházet testy emisí, citovala jej agentura Bloomberg.

Rodiny Porscheů a Piëchů věří, že Volkswagen skandál překoná

Rodiny Porscheů a Piëchů, které ve Volkswagenu kontrolují většinu hlasovacích práv, jsou nicméně nadále přesvědčeny, že automobilka dokáže nynější skandál překonat. „Rodiny Porscheů a Piëchů stojí za Volkswagenem,“ prohlásil Wolfgang Porsche, který je členem dozorčí rady Volkswagenu a předsedou dozorčí rady holdingu Porsche SE, jenž vlastní 52,5 procenta kmenových akcií Volkswagenu.

Volkswagen
Zdroj: Julian Stratenschulte/ČTK/DPA

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 milionů aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

V říjnu se ještě Volkswagenu podařilo dosáhnout v USA mírného zvýšení prodeje. Agentura DPA nicméně upozornila, že nebýt toho, že letošní říjen měl o jeden pracovní den více než ten loňský, vykázal by Volkswagen možná pokles prodeje. Letos měl naopak listopad o dva pracovní dny méně než loni.

Americký trh letos směřuje k rekordnímu prodeji aut

Údaje o listopadovém prodeji automobilů ve Spojených státech dnes postupně zveřejňují také další výrobci. Největší americká automobilka General Motors například oznámila, že zvýšila prodej na domácím trhu o 1,5 procenta na na 229 296 vozů. Prodej japonského konkurenta Toyota Motor v USA stoupl o 3,4 procenta na 189 517 vozů. Celkově se prodej automobilů ve Spojených státech v listopadu meziročně zvýšil o 1,4 procenta na 1,32 milionu vozů, vyplývá z údajů výzkumné firmy Autodata. Americký trh tak nadále směřuje k rekordnímu celoročnímu prodeji.

Většina analytiků podle agentury Reuters předpokládá, že celkový prodej automobilů v USA v letošním roce překoná rekordních 17,35 milionu vozů z roku 2000. Spojené státy byly v minulosti největším automobilovým trhem na světě, v roce 2009 je však předstihla Čína.
Údaje o prodeji aut jsou indikátorem celkových spotřebitelských výdajů, které zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity USA.