Jazykové kurzy otevřely nezaměstnaným šance v Bavorsku

S jazykem za prací (zdroj: ČT24)

Karlovarský úřad práce spolu se soukromou pracovní agenturou úspěšně zakončily projekt S jazyky za prací. Mohli se do něj přihlásit lidé, kteří byli bez práce déle než 6 měsíců. Zhruba polovina účastníků po absolvování jazykového kurzu nyní pracuje ve firmách s německými vlastníky nebo v zahraničí.

Šlo o intenzivní tříměsíční kurz němčiny, kdy nezaměstnaní docházeli od pondělí do pátku – šest hodin denně. Pilotního projektu se zúčastnilo 63 lidí a práci posléze našla polovina z nich.

„Dvě účastnice našly zaměstnání v zahraničí - jedna v Německu, jedna ve Švýcarsku, zbytek je u českých firem, ale třeba se zahraniční účastí," zhodnotila koordinátorka projektu Petra Komínková.

Češi pracující v Německu
Zdroj: ČT24/Úřad práce ČR

Úřady na konci loňského roku oficiálně evidovaly přes 30 tisíc Čechů pracujících v Německu. Většina těchto lidí se uchytila v Bavorsku.

Největší motivací k odchodu za prací do ciziny jsou peníze. V Německu od letošního ledna platí minimální mzda 8 a půl eura na hodinu. Nejvíc volných míst je v řemeslných oborech, hotelnictví nebo zdravotnictví.