Pomoc Bruselu potřebují jen dvě řecké banky. Další dvě to zvládly samy

Piraeus a National – bankovní domy, které se řadí ke čtyřem největším soukromým bankám v Řecku – budou potřebovat od eurozóny nový kapitál ve výši 5,7 miliardy eur (154,1 miliardy korun) na řešení svých kapitálových potřeb. Uvedla to řecká vláda s tím, že zbylé dvě banky další finanční injekci nepotřebují. Částka na rekapitalizaci bank je tak nižší, než se původně čekalo.

Čtyřlístek největších bankovních domů doplňují vedle společností Piraeus a National ještě Eurobank a Alpha. Těm se ale podařilo díky prodeji akcií soukromým investorům získat dostatek potřebného kapitálu a o nic v současné době už žádat nemusejí.

Přitom ještě na konci října uvedla Evropská centrální banka (ECB), že čtyři hlavní soukromé
banky v Řecku budou potřebovat maximálně 14,4 miliardy eur, aby přežily. Samotný záchranný program pro Řecko navíc na jejich rekapitalizaci počítal s částkou až 25 miliard eur. Činitelé eurozóny zase minulý týden odhadovali, že řecké banky budou potřebovat jen šest až devět miliard eur.

„Dvě systémové banky podle nejnovějších údajů dokázaly pokrýt veškeré své kapitálové potřeby za pomoci soukromých investorů,“ uvedla podle agentury Reuters mluvčí řecké vlády. Další dvě banky ale mají vyšší potřeby, než s jakými se počítalo v základním scénáři, a budou na dokončení tohoto procesu potřebovat zhruba 5,7 miliardy eur.

Další dvě miliardy za splněné reformy

Evropský stabilizační mechanismus (ESM) uvolnil v pondělí ze záchranného balíčku další dvě miliardy eur (54 miliard korun). Atény totiž podle něj splnily všechny požadované podmínky, což znamená, že přijaly další reformy. „Toto rozhodnutí následuje poté, co řecká vláda dokončila první sadu stanovených milníků,“ uvedl fond.

Uvolnění dalších peněz vzápětí schválila i euroskupina, tedy ministři financí eurozóny.