Spanair nechala v zahraničí na 22 tisíc lidí

Barcelona - Na 22 tisíc cestujících nechal na pospas španělský letecký dopravce Spanair. Aerolinky končí kvůli finančním potížím, informovaly o tom však pouhou půl hodinu před krachem. O tisíce cestujících, marně čekajících na ostatních letištích, se museli postarat ostatní dopravci. Spanair provozoval lety mezi Evropou, Španělskem a Afrikou.

Pomoc nabídla Iberia, Vueling i Easyjet, zákazník si však musel koupit letenku

„Řekli mi, že si musím koupit další letenku. Ale nemám peníze. Jak to mám udělat?“ řekl rozčilený cestující.

Od soboty do pondělka bylo zrušeno 647 letů společnosti Spanair. V sobotu zůstalo například zhruba 170 cestujících na letišti v africkém Mali, podobný počet v Gambii a další v Maroku.

„Španělské vedení této situace lituje a omlouvá se všem lidem, které tato situace postihla,“ stojí v prohlášení aerolinek. Španělská vláda uvedla, že projednává disciplinární kroky proti Spanairu za porušení práv cestujících náhlým zrušením služby a může ji pokutovat až devíti miliony eur.

Spanair, které mají základnu na letišti v Barceloně, vznikly v roce 1986 a létaly především na vnitrostátních linkách. Byly filiálkou skandinávské společnosti SAS, ale začátkem roku 2009 je převzali španělští investoři, včetně katalánské vlády. Společnost v srpnu 2008 poškodila havárie jejího letadla při startu na letišti v Madridu, při níž zahynulo 154 lidí.