Poslanci schválili vyšší zdanění hazardu, vzroste na 23 a 28 procent

Zdanění hazardu příští rok vzroste. Sazby budou od ledna 23 a 28 procent podle druhu her. V novele loterijního zákona to schválila sněmovna. Zároveň prošla i novela zákona o spotřebních daních, která především zavádí program další daňové podpory biopaliv. Sněmovna schválila i návrh, podle kterého dostanou penzisté příští rok jednorázový příspěvek 1200 korun k důchodu.

Sněmovna schválila v souladu s vládním návrhem dvě sazby pro hazard 23 a 28 procent místo nynějších 20 procent. Navíc denní poplatek za každý hrací automat vzroste o 25 na 80 korun. Státu by to mělo přinést dvě miliardy korun navíc. Předlohu ještě musí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Novela navyšuje o tři procentní body odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her. Navýšení o osm procentních bodů čeká hrací automaty a další technická zařízení.

Odpůrci vyšších sazeb upozorňují na rozmach černého trhu

Sněmovna ve vládní předloze upravila rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Schválila pozměňovací návrh Václava Votavy (ČSSD), podle kterého obcím připadne z odvodů 63 procent a státu 37 procent. Vláda navrhovala poměr 60 ku 40 místo nynějších 80 procent pro obce a 20 procent pro stát.

Zástupci loterijního a herního průmyslu varují před tím, že nové sazby povedou k rozmachu černého trhu a masivnímu propouštění lidí zaměstnaných v oboru. Mnoho legálních českých firem podle nich ukončí činnost. Kritika ale zní i od protihazardních aktivistů, novela podle nich není dostatečná. Neřeší podle nich skutečnou regulaci hazardu, ale snaží se z hráčů vytáhnout co nejvíce peněz.

Tisícovka
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Poslanci schválili i příspěvek pro penzisty nebo podporu biopaliv

Novela zákona o spotřebních daních, kterou sněmovna schválila, zavádí u některých vysokoprocentních biopaliv  spotřební daň a zachovává jejich podporu. Místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ale tvrdí, že zákon podpoří skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) a vynese mu zhruba pět miliard korun. Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Poslanci také schválili jednorázový příspěvek ve výši 1200 korun pro penzisty. Je to kvůli nízké zákonné valorizaci, která bude příští rok 40 korun měsíčně. 

Neprošla naopak vládní novela zákona o pojišťovnictví, která do českého zákona měla zavést nové evropské směrnice. Při závěrečném hlasování chyběly tři hlasy. Poslanci předtím nepodpořili ani žádný návrh na omezení provizí zprostředkovatelů. Pro zákon nehlasovali poslanci ČSSD a ani část lidovců.