EU: Maďarsko se vůbec nesnaží snížit deficit

Brusel – Maďarsko neprovádí dostatečná opatření pro snižování rozpočtového schodku pod úroveň požadovanou pravidly Evropské unie. Po Evropské komisi to dnes potvrdili i ministři financí zemí EU, a jejich rozhodnutí tak otevírá cestu k případnému zmrazení kohezních fondů pro Budapešť od roku 2013. Maďarská centrální banka navzdory ekonomickým nesnázím země nečekaně nezvýšila úrokovou sazbu, ponechala ji na sedmi procentech. Analytici očekávali, že sazba stoupne o půl procenta.

Maďarsko podobně jako Belgie, Kypr, Malta a Polsko letos nenaplní cíl, který od EU dostaly, aby snížily rozpočtový schodek pod kýžená tři procenta hrubého domácího produktu. Na rozdíl od zmiňovaných čtyř zemí ale Budapešť nevyvinula dostatečné úsilí v tomto směru. Její rozpočet sice bude pod třemi procenty, avšak pouze díky jednorázovým opatřením, takže by měl tuto hranici opět překročit v roce 2013.

Díky kohezní politice míří každoročně převážně na pomoc chudým evropským regionům miliardy eur. Podle dřívějších prohlášení představitelů EU by Maďarsko v důsledku uvalení případné sankce – zmražení peněz z kohezních fondů – mohlo přijít až o 1,7 procenta ročního HDP.

V současnosti Maďarsko porušuje maximální povolenou výši rozpočtového schodku i vzhledem k nynější krizi naprostá většina členských zemí EU. Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel, s nimi kvůli tomu také vede patřičné právní procedury. Hodnotí, zda činí dost na snížení schodků na patřičnou úroveň. Zmiňovaná pětice zemí měla schodek pod tři procenta dostat už letos.

Úroková sazba maďarské centrální banky zůstala na 7 procentech

Analytiky dnes Maďarsko překvapilo tím, že jeho centrální banka nezvýšila úrokovou sazbu a ponechala ji na sedmi procentech. Očekávalo se přitom, že banka kvůli slabému forintu úroky zvýší až o půl procentního bodu. „Stále si myslíme, že inflace může být v roce 2012 výrazně nad cílem kvůli zvýšení nepřímých daní od 1. ledna a oslabování forintu od poloviny léta, ale inflační cíl bude dosažitelný v první polovině roku 2013,“ prohlásil guvernér centrální banky András Simor.

Banka v listopadu i v prosinci náklady na úvěry zvýšila o půl procentního bodu. Z 21 analytiků dotazovaných agenturou Reuters jich 15 čekalo zvýšení úroků o půl procentního bodu i v lednu.

Budapešť
Zdroj: ČT24

Měnový výbor maďarské centrální banky v prohlášení poznamenal, že by se sazby mohly znovu zvýšit, pokud se výrazně zhorší výhled inflace nebo hodnocení rizik. V letošním roce zvýší inflaci daň z přidané hodnoty a spotřební daň a slabý forint. Dolů však bude inflaci tlačit slabá domácí poptávka.

Maďarsko se nyní snaží zajistit si nový záložní úvěr od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie v objemu 17 až 20 miliard eur (431,5 až 507,7 miliardy Kč). Ten by měl zabránit poklesu domácího forintu a ceny státních obligací a pomoci posílit důvěru investorů. Jednání byla koncem minulého roku přerušena kvůli kontroverznímu zákonu o centrální bance. Nyní se vláda snaží napravit poničené vztahy s institucemi a připouští zrušení zákonů.

Vydáno pod