Česko potřebuje až čtyři nové spalovny – postaví je Japonci?

Vzniknou v Česku až čtyři nové spalovny? (zdroj: ČT24)

Tři až čtyři velké spalovny bude podle ministerstva životního prostředí potřebovat Česko v příštích deseti letech kvůli plánované redukci skládkování. O investice v řádech miliard korun se už hlásí zájemci. V Česku se tento týden byly podívat třeba společnosti z Japonska.

Například v pražské malešické spalovně ročně shoří přes 300 tisíc tun komunálního odpadu. Jejím komínem z toho ale projde jen minimum. Až 90 procent získané energie se zužitkuje.

Místo slova spalovna proto v Malešicích používají výraz ZEVO, tedy zařízení pro energetické využití odpadu. Elektřinou a teplem zásobují šedesát tisíc obyvatel Prahy – což je zhruba tolik, kolik jich bydlí v blízkých čtvrtích Vršovice a Strašnice.

Japonci chtějí nejen dodat technologie, ale spalovny v Česku i přímo stavět

A právě do Malešic zamířili zástupci 19 velkých japonských firem, aby se seznámili s tím, jak odpadové hospodářství v Česku funguje.

Firmy – mezi kterými jsou i největší japonské korporace – se zajímají jednak o dodávky technologií pro nové spalovny, jednak přímo o jejich výstavbu. Třeba firma Hitachi Zosen teď jednu buduje u polské Poznaně.

„Myslím, že Česká republika potřebuje víc závodů na zpracování energie,“ konstatoval Kacuhisa Cudži, ředitel pro technologie ze společnosti Hitachi Zosen Inova.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tadaši Murakami, ředitel Japan External Trade Organization Praha dodal, že zatím jde jen o první krok, ale že už zorganizovali i setkání mezi japonskými společnostmi a místními dodavateli a podnikateli.

Manažer pro odpadové hospodářství ze společnosti EY ČR Michal Stieber potvrdil, že japonští investoři mají dostatek kapitálu, který se snaží investovat.

Skládkování se musí snížit na čtvrtinu

Česko musí podle plánu schváleného vládou do roku 2024 snížit skládkování komunálního odpadu zhruba na čtvrtinu. Naopak jeho energetické využití by mělo stoupnout víc než dvojnásobně. A stejným způsobem se má zvýšit i kapacita spaloven. Stavět je chce třeba Olomoucký nebo Zlínský kraj.

Komunální odpad
Zdroj: ČT24

Jaromír Manhart z ministerstva životního prostředí uvedl, že by v ideálním případě investoři mohli postavit tři nebo čtyři spalovny na využívání odpadu.

Nemusí ale jít jen o Japonce. O investice v této oblasti se zajímají i firmy z Jižní Koreje, Kanady a Spojených států. Uvažuje o nich i polostátní ČEZ.