Lidé o Vánocích nejen utrácí, ale i vydělávají

Pro shánění vánoční brigády je nejvyšší čas (zdroj: ČT24)

Kdo si chce přes Vánoce přivydělat, měl by brigádu začít shánět právě teď. Každý rok si v předvánoční době přivydělává odhadem dvacet tisíc lidí. Někde k získání brigády stačí pohovor, jinde si uchazeče testují v náborových centrech. Na rozdíl od loňska si lidé letos mohou víc vybírat, nabízených brigád je zhruba o desetinu víc.

Sklady e-shopů a stánky na vánočních trzích - dvě nejčastější místa, kam míří lidé, kteří si chtějí před Vánocemi přivydělat. Nikola Hubená z Brna si přes e-shop dárky nejen objednává, ale letos se rozhodla si v jednom na dárky i vydělat. „Ráda zkouším nové věci. A peníze jsou důležité, hlavně před Vánocemi,“ vysvětlila Hubená.

„Pohybujeme se kolem dvou až tří set brigádníků na vánoční sezónu. Výběr probíhá prostřednictvím našeho náborového centra, kde si vyzkouší jednotlivé činnosti, například balení,“ popsala personalistka e-shopu Kateřina Knechtová. Každý zájemce o brigádu musí předvést, že umí složit krabici, načíst produkt, uložit do krabice výrobek a dokončit objednávku.

Analytik Cyrrusu Tomáš Menčík o vánočních brigádách (zdroj: ČT24)

Výpomoc už teď hledají i prodejci a řemeslníci, kteří budou mít na náměstích v období adventu své stánky. Nabízet své výrobky tam bude i chráněná dílna ze Staroviček na Břeclavsku. Potřebuje proto alespoň dva brigádníky. „Musí do toho být zapálení, bez toho to nejde. Bez toho nebudou mít žádný prodej a zákazník se nedozví o produktu to hlavní,“ řekl jednatel dílny Stanislav Bíza.

Brigádníků jsou tisíce

Podobný způsob přivýdělku každoročně volí tisíce lidí. „Co se týče Vánoc, sezónních míst může být kolem 15 až 20 tisíc. Tito lidé potom v uvozovkách přijdou o práci na konci prosince. Tento trend se opakuje s železnou pravidelností každý rok,“ uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Menčík. „V následujícím období vzroste zejména zájem o brigádníky v prodeji, obchodu, zásobování a ve službách,“ dodal mluvčí portálu Jobs.cz Tomáš Dombrovský.

Brigádníci si oproti loňsku přilepší finančně. Průměrná odměna za hodinu práce se pohybuje od osmdesáti do sta korun. „Bohužel to není příliš, takže přínos pro ekonomiku není tak výrazný, jako kdyby to byly normální, stabilní poměry na dobu neurčitou,“ uzavřel Menčík s tím, že i proto po vánočních brigádách sahají především studenti.