Mladé Evropany ohrožuje chudoba. Češi jsou na tom ale líp než Němci

Chudoba a sociální vyloučení – to jsou dva problémy, se kterými se v EU potýká stále více mladých lidí. Vychází to z analýzy, kterou zveřejnila německá Bertelsmannova nadace. Podle té jsou na tom Češi velmi dobře, funguje mezi nimi totiž nadprůměrná sociální soudržnost. Mezi státy osmadvacítky se Česko umístilo na pátém místě a předběhlo tak například Rakousko nebo Německo.

  • Za nejvíce sociálně soudržnou zemi EU označila Bertelsmannova nadace Švédsko, následují Dánsko, Finsko a Nizozemsko. Za Českem se na šestém a sedmém místě zařadily Rakousko a Německo
  • Slovensko skončilo v žebříčku na sedmnáctém místě, pořadí uzavírají Bulharsko, Rumunsko a Řecko.

Domácnost pod hranicí chudoby je podle definice Bertelsmannovy nadace taková, jejíž příjem je nižší než 60 procent průměrné mzdy daného státu. Podle analýzy žije v takových domácnostech 26 milionů občanů EU mladších 18 let. To je 27,9 procenta všech lidí v této věkové skupině – o 1,5 procentního bodu víc než v roce 2007.

Špatné vyhlídky pak před sebou má dalších 5,4 milionu lidí mezi 20 a 24 lety, tedy 17,8 procenta této věkové skupiny, kteří nechodí do školy ani nemají práci.

Ztracenou generaci si v Evropě nemůžeme dovolit ze sociálního ani ekonomického hlediska. Evropská unie a její členské země budou muset vyvinout mimořádné úsilí k vytvoření a trvalému zlepšení šancí mladých lidí na trhu práce.
Aart De Geus
předseda Bertelsmannovy nadace

Předseda nadace Aart De Geus upozornil navíc na to, že se budoucí generace bude muset vypořádat s rostoucím zadlužením veřejných rozpočtů, které spolu se stárnutím populace vyvolává tlak na udržitelnost financování sociálních systémů v EU.

Mladí Češi jsou na tom dobře

Přestože počet chudých a sociálně vyloučených obyvatel EU roste, Česko si podle Bertelsmannovy nadace stojí ve srovnání s ostatními unijními zeměmi dobře. Chudobou je ohroženo 16,4 procenta lidí do 18 let, v celé populaci to je pak 14,6 procenta. Čechů ve věku 20 až 24 let je 11,4 procenta těch, kteří nejsou zaměstnáni ani nestudují, což je méně než evropský průměr.

Podle nadace je Česko v EU nadprůměrné i co se týká celkové míry nezaměstnanosti a kvality zdravotní péče. Nadace ale doporučuje zlepšit podmínky pro sladění práce a rodinného života. „Nadále také zůstává problém sociálního vyloučení některých skupin, především Romů,“ upozorňuje také zpráva.