Vietnamci se inspirovali v Česku a doma zakládají minipivovary

Ve Vietnamu roste obliba minipivovarů (zdroj: ČT24)

O tom, že Vietnamci rádi pijí pivo, není pochyb. Z národů jihovýchodní Asie ho vypíjí vůbec nejvíc. Donedávna zde však bylo čepované pivo spíš výjimkou. To se ale začíná měnit, a to zejména díky rostoucí oblibě malých pivovarů. Trend odstartovali Vietnamci, kteří žili v Česku a po čase se vrátili domů.

„V roce 1990 jsem se vrátil z Čech do Vietnamu. A tenkrát bylo těžké sehnat čepované pivo,“ vzpomíná Nho Hong Chuyen, který v roce 1995 ze stesku po Česku založil vůbec první vietnamský minipivovar. Pojmenoval ho Hoa Vien a dnes už má pivovary dokonce tři.

Jsou to náruživí pivaři. Neberou to ani jako alkohol. Je to takový národní sport.
Marek Vindiš
výčepní
Ngo Hong Chuyen při návštěvě tehdejšího prezidenta Václava Klause v roce 2006
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

S Čechy nemají Vietnamci společnou pouze oblibu piva, ale dokonce ho i stejně vyrábějí. V pivovarech Hoa Vien totiž vaří pivo pomocí zařízení z Hradce Králové a i suroviny jsou české. „Slad a kvasnice vozíme z České republiky. Jenom voda je odsud,“ dodává manažerka Linh Chu Thùyová.

Tři pivovary Hoa Vien v Ho Či Minově městě přitom nejsou jediné, ve Vietnamu je v současnosti kolem 50 minipivovarů. V jednom z nich je dokonce český honorární konzulát.