Švadleny a krejčí se vrací. Češi chtějí obleky na míru i s monogramem

Ekonomika ČT24: Češi opět chtějí šaty a obleky na míru (zdroj: ČT24)

Po útlumu krejčovského řemesla v devadesátých letech se pomalu vrací poctivá ruční práce. Lidé začínají opět vyhledávat dobře zpracované šaty, obleky a kabáty a nechávají si je šít na míru. Výrobci se shodují, že meziročně roste počet takových zákazníků až o čtvrtinu.

Tuzemští zákazníci chtějí mít volnou ruku nejen ve výběru střihu a materiálu, ale požadují také detaily jako různě barevné nitě, podšívky, knoflíky, a dokonce i knoflíkové dírky. „Zákazník si vybere vnitřní vypracování saka, vyšijeme monogram,“ dodává manažer měřenkové výroby oděvního družstva Vývoj v Třešti na Jihlavsku Vítězslav Šalanda.

Ženy jsou ještě náročnější

Ještě o kus náročnější jsou zákaznice. Ty se podle návrhářky Beaty Rajské vrací ke klasické krejčovině s velkým podílem ruční práce. „Světový trend je takový, že se lidé vracejí ke starým krejčím, k těm, kteří ručně pikýrují saka,“ doplňuje Rajská.

Vrací se navíc i klasické, téměř zapomenuté ruční techniky, jako je například rubové lemování, vrapování nebo žabičkování.

Lidé dost často přinesou nějaký starý model, který už je obnošený, a chtějí podle něj ušít kopii.
Martina Novotná
majitelka krejčovské firmy Strojovna

Krejčím a švadlenám tedy zakázek přibývá, ale oděvní výrobci se na druhou stranu potýkají s velkým nedostatkem kvalifikovaných pracovníků a navíc musejí většinu látek a materiálů dovážet.