Vyroste na pražském Smíchově české Silicon Valley?

Praha – Na pražském Smíchově v současnosti roste technologický akcelerátor TechHub Prague, který bude pobočkou již zavedeného londýnského centra. Na Smíchov se navíc před časem přestěhoval i český Google. Už delší dobu na stejném místě fungují Seznam nebo Skype a tak se zdá, že se tam formuje ekosystém podobný tomu v Silicon Valley.

„Mladé technologické firmy, pokud přijdou s dobrou technologií, mají potenciál rychle vyrůst, a tím pádem tvořit pracovní místa, koncekonců o rizikových kapitálech, což je můj obor, se v Americe mluví jako o byznysu tvorby pracovních míst,“ říká andělský investor z firmy Credo Ventures Ondřej Bartoš. 

Podle nedávné studie výzkumné společnosti IDC by do dvou let mělo celosvětově vzniknout 75 tisíc nových technologických firem, často označovaných anglickým termínem start-up. Právě informační technologie by měly po světě utvořit do roku 2013 šest milionů pracovních míst. „Start-upový ekosystém je pořád nedovyvinutý. Myslím si, že peněz málo není, spíš je to o správném spojení,“ myslí si Bartoš.

Úspěšné firmy předávají své zkušenosti 

K zajímavému spojení investorů a mentorů se začínajícími firmami dochází v takzvaných akcelerátorech - tedy místech, kde se tyto skupiny navzájem potkávají. V Brně funguje například Jihomoravské inovační centrum podporované krajem. Současně zapouštějí kořeny projekty lidí, kteří dříve sami založili technologické firmy a teď chtějí usnadnit cestu ostatním. 

Autoři pražského TechHubu se inspirovali v londýnském East Endu, kde už přes dva roky funguje technologické a inovační centrum se stejným názvem. To na konci minulého roku rozšířilo své působení do lotyšské Rigy a díky Petru Ocáskovi a Lukáši Hudečkovi se v únoru nebo březnu otevřou dveře i českým technologickým startupům. Samostatnou kategorií je pak americké Silicon Valley nebo jeho ruská obdoba Skolkovo. Spolu s East Endem mají vytvořit nejlepší místo nejen pro velké, ale hlavně začínající technologické firmy.

Josef Lobotka, spoluzakladatel startupu Askyou

„Pro nás jsou velmi důležité kontakty, i vlastně finance. TechHub je brána k těmto zdrojům. Velmi důležitá je i komunita. Jsou tam ostatní firmy, které mají své zájmy a projekty, což vidím jako velký přínos. Tyhle firmy nám mohou pomoct, když budem potřebovat.“ 

„Partnery projektu TechHub je český Google, Seznam. cz a nedávno jsme uzavřeli smlouvu s PPF bankou. Je tady několik dalších firem i osob, které nám pomáhají,“ uzavírá ebyznys konzultant a spoluzakladatel TechHub Praha Petr Ocásek.

  • TechHub zdroj: ČT24
  • TechHub v Londýně zdroj: TechHub London