Benzin a nafta nám tahají z kapes rekordní peníze

Praha - Benzin a nafta v Česku nikdy nebyly dražší. Češi tankují nejdražší benzin a naftu v historii. Ceny Naturalu 95 jen za poslední týden vyskočily o padesát haléřů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje. I kdyby se do aut lilo místo benzinu dvanáctistupňové pivo, vyšlo by to řidiče levněji.

Kde zaplatíme nejvíc

Plná nádrž teď vyjde nejdráž řidiče v Praze a Jihomoravském kraji. Výjimkou nejsou ani ceny přes 36 korun za litr nafty. Stejně tak Natural za méně než 35 korun je spíše vzácnost. Podobně jsou na tom i motoristé na Vysočině a v okolí Zlína. Za nejlevnějším benzinem lidé musí do jižních Čech.

Co za tím stojí

Skončila éra levné ropy. Neboť poptávka po ropě stále stoupá, jdeme do náročnějších způsobů těžby, říká Václav Loula, vedoucí České asociace petrolejářského průmyslu.

Ceny šroubuje nahoru taky oslabující koruna vůči dolaru, ale i zdražení ropy na burze v Rotterdamu. To způsobuje hlavně rostoucí napětí v Iránu - Spojené státy a EU aktuálně uvažují o zákazu dovozu ropy z této lokality, což tlačí na cenu.

A bude hůř

Na konci tohoto týdne bychom dokonce mohli být svědky i toho, že cena benzinu i nafty vzroste až o korunu, tvrdí Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum, který zároveň dodává, že by se cena mohla dostat až na hranici čtyřiceti korun za litr v případě, že by došlo k výpadku dodávek ropy z Iránu nebo byl omezen průtok Hormuzským průlivem.

Češi s vysokými cenami pohonných hmot mají zkušenost - v létě roku 2008 byla nafta na 35 korunách. Během půl roku ale přišel prudký obrat a řidičům se opět ulevilo - palivo zlevnilo o deset korun na litr. Tak pozitivního vývoje se ale teď zřejmě Česko nedočká. Dle Jana Duspěvy, obchodního ředitele společnosti ČEPRO, jsou ceny pohonných hmot v podstatě nepředvídatelné.