Francie zavede daň z finančních transakcí i bez dalších zemí EU

Paříž – Pokud ostatní země Evropské unie nepodpoří navrhovanou daň z finančních transakcí, přijme Francie novou kontroverzní daň sama, aby dala „příklad“ celé EU. Řekl to dnes na mezinárodní konferenci v Paříži francouzský ministr financí François Baroin. Český premiér Petr Nečas na konferenci vyjádřil nesouhlas s jakýmikoli novými daněmi, které by platily jen v EU.

Baroin uvedl, že daň by měla být minimálně ve Francii přijata v letošním roce. Její zavedení zdůvodnil tím, že finanční sektor musí nést část nákladů dluhové krize. Poradce prezidenta Nicolase Sarkozyho Henri Guaino prohlásil, že rozhodnutí by mělo padnout do konce ledna.

„Francie bude v této věci vést,“ prohlásil Guaino. Vyjádřil však naději, že se k Paříži připojí Berlín, jak minulý měsíc naznačil německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Ten řekl, že novou daň bude Německo prosazovat na úrovni EU nebo alespoň eurozóny. Když se to nepodaří, pak by o její zavedení mohly nejprve usilovat jen Německo a Francie.

O otázce daně z finančních transakcí budou zřejmě v pondělí diskutovat Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. Poté by se mohla otázka projednávat na summitu EU 30. ledna.

Německo prosazuje daň v celé EU, Česko ji odmítá

Mluvčí Merkelové Steffen Siebert dnes řekl, že cílem německé vlády je stále zavést daň v celé EU. Podobně se dnes vyjádřil italský premiér Mario Monti, jehož vláda myšlenku nové daně na rozdíl od předešlé vlády Silvia Berlusconiho přijala.

Nečas zavedení nové daně odmítl. „To, co nepotřebujeme, je více daní, které budou platit jen v Evropské unii,“ řekl premiér na konferenci „Nový svět“, na níž vystoupili i Baroin a Monti.

Petr Nečas na konferenci Nový svět
Zdroj: ČTK/AP/Jacques Brinon

Proti dani z finančních transakcí se ostře staví zejména Británie. Daň by byla sice v řádu promilí z obratu finančního obchodování, podle analytiků by však s ohledem na minulé zkušenosti některých zemí spolehlivě odklonila globální obchody do zemí, kde se neuplatňuje. To by vedlo k likvidaci obchodů v londýnské City, jejíž ekonomika je jedním z největších zdrojů příjmů britské vlády. Británie hodlá podpořit takovou daň jen v případě, že bude zavedena globálně, což je ale neuskutečnitelné.

Vydáno pod