Nigerijci budou stávkovat za levnější benzín

Abuja - Nigerijské odbory dnes pohrozily celonárodní stávkou a masovými demonstracemi na protest proti zrušení vládních subvencí, které snižovaly maloobchodní ceny paliv. Pokud vláda subvence neobnoví, zasáhne stávka příští týden ropný průmysl a další klíčové sektory ekonomiky, pohrozila dnes koalice předních nigerijských odborových svazů.

„Jestliže to vláda neudělá, povede to k časově neohraničeným stávkám, masovým shromážděním a pouličním protestům, které se v zemi rozšíří od pondělí 9. ledna,“ uvedly odbory. Plánují uzavřít všechna centra těžby ropy, letiště a přístavy, benzinové pumpy, trhy a banky. Odbory reagují na nedělní oznámení vlády, která s okamžitou platností zrušila subvence k maloobchodním cenám ropných paliv. Cena benzínu se vzápětí vyšplhala na dvojnásobek, což vyvolalo vlnu protestů ve velkých městech. 

Levný benzín je jednou z mála výhod, které vláda obyvatelstvu poskytuje z výnosů ropného bohatství země. Minulé pokusy ukončit jejich dotování narazily na silný odpor a celostátní stávky. V čele země je nyní respektovaný ekonomický tým, který slíbil, že tentokrát by se odstranění dotací mělo podařit. Vláda chce zrušením subvencí ušetřit zhruba osm miliard dolarů (asi 160,4 miliardy korun), které chce investovat zejména do zanedbané infrastruktury.

Nigérie je největší africký producent ropy. Téměř veškerou její spotřebu ropných produktů ale uspokojují dovozy, protože místní rafinerie kvůli rozkrádání, nekompetentnímu řízení a častým výbuchům násilí v ropných oblastech nefungují.