Deficit státního rozpočtu byl o 8 miliard vyšší - kvůli čerpání z EU

Praha – Vládní plány nevyšly. Schodek státního rozpočtu byl v loňském roce o téměř 8 miliard horší, než se plánovalo. Místo plánovaných 135 miliard korun hospodařilo Česko se schodkem 142,8 miliardy korun. Důvodem  byly potíže při čerpání z evropských fondů, bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo s deficitem zhruba 130 miliard korun. Vyplývá to z předběžného odhadu ministerstva financí. Deficit veřejných financí podle metodiky EU naopak očekávání předčil - činil 3,7 procenta hrubého domácího produktu.

„Financování programů EU probíhá na základě předfinancování zdroji ze státního rozpočtu. To působí jako určitý 'polštář' ve prospěch příjemců dotací, nicméně také vytváří rizika pro státní rozpočet v případě zdržení plateb z EU, což se stalo právě v loňském roce,“ uvedl Kalousek. V červenci přitom ministr obrany Alexandr Vondra v rozhovoru pro ČT24 připustil, že by překročení plánovaného schodku mohlo znamenat konec celé vlády.

V roce 2011 byly pozastaveny certifikace plateb pro operační programy Doprava, Životní prostředí a ROP Severozápad Ústeckého a Karlovarského kraje. Platby nyní nejsou propláceny ani u programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. „Díky problémům v těchto programech se schodek prohloubil asi o 12,8 miliardy korun, tedy o 7,8 miliardy korun oproti schválenému rozpočtu,“ dodal ministr. Peníze za letošní rok může Česko nicméně dočerpat ještě v dalších letech.

Petr Bartoň, ekonom Národohospodářské fakulty VŠE

„V porovnání s katastrofou, kterou vidíme ve zbytku euroamerického světa je to bezpochyby dobrý výsledek. To ale neznamená, že máme usnout na vavřínech.“

Kalousek se chválí, bez úspor by bylo hůř

Výsledky hospodaření státu naopak vylepšily v létě schválené úspory. Celkem šlo podle Kalouska asi o 70 miliard korun, většinou ve výdajích rozpočtu. „Bez těchto úspor by deficit státního rozpočtu v hotovostní metodice převyšoval 200 miliard korun,“ zdůraznil.

Kalousek také upozornil na to, že některé úspory se nezdařily. Stát podle něj kvůli rozhodnutí Ústavního soudu přišel o další miliardy, které vláda původně nechtěla vyplatit na podpoře stavebního spoření. Po verdiktu soudu nicméně podporu za rok 2010 musela vyplatit v původní výši.

Podle náměstka ministra financí Jana Gregora se ale národní část rozpočtu vyvíjela lépe, než se očekávalo: „Výpadky v daňových příjmech byly víceméně kompenzovány úsporami v oblasti úrokových nákladů ze státního dluhu,“ uvedl. Daňové příjmy se loni propadly o 20 miliard korun. Stálo za tím především prudké zpomalení ekonomiky ve druhé polovině roku.

ČR loni hospodařila se schodkem 3,7 procenta HDP

V případě deficitu veřejných financí původně ministerstvo počítalo s deficitem 4,6 procenta HDP, který v průběhu roku revidovalo na 4,2 procenta. „Všechno nasvědčuje tomu, že původní cíl vlády dosáhnout salda vládního sektoru v poměru k HDP ve výši 4,6 procenta jsme splnili s velkou rezervou. Aktuálně jej odhadujeme na 3,7 procenta HDP,“ uvedl ministr. Podle metodiky Evropské unie vystoupal schodek státního rozpočtu jako součást veřejných rozpočtů na 124,2 miliardy korun.

Ministr financí zároveň upozornil, že v konečném výsledku mohou být čísla ještě lepší než dnes zveřejněný odhad. „Jsou to čísla, která můžeme prohlásit s vysokou mírou pravděpodobnosti, a víme, že to v žádném případě nebude horší. Tam, kde si stále ještě nejsme jisti, jsme velmi konzervativní, to znamená, může to být jedině lepší, horší to být nemůže,“ komentoval dnes zveřejněný výsledek hospodaření státu Kalousek. Oficiální úzávěrka bude rozpočetu bude 25. února.

ČSSD: Výsledky nejsou nijak růžové

Opoziční ČSSD poukazuje zejména na to, že rozpočet zhoršilo čerpání dotací. Česku podle ní naprosto zbytečně hrozí ztráta desítek miliard korun.

Jan Mládek, stínový ministr financí

„Díky neschopnosti ministrů Nečasovy vlády ty peníze mizí do nenávratna a není to tak jednoduché, že se pouze odsunou do příštího roku, ono se může stát, že už je v České republice neuvidíme nikdy.“

Jan Mládek
Zdroj: ČT24

V rozhovoru pro ČT24 Mládek poukázal také na to, že se kvůli liknavosti vlády rozšiřuje práce načerno, a peníze, které by se mohly vybrat na dani z příjmu a na sociálním a zdravotním pojištění, tak mizí v nenávratnu. Vláda nicméně tvrdí, že se proti nelegálnímu zaměstnávání snaží bojovat – například tím, že se nezaměstnaní musí hlásit na Czech Pointech. Od ledna se zvýšily také sankce za práci načerno.

K opatrnosti nabádají i analytici

Opatrní při hodnocení výsledků hospodaření státu jsou i analytici. Dnes se jim do hodnocení příliš nechtělo, čekají na detaily o struktuře rozpočtu. Kalouskův optimismus ohledně deficitu veřejných financí je vesměs překvapil. „Hodnotit, zda jsou čísla dobrá, či špatná se na rozdíl od optimistického vyjádření státu v této fázi vskutku neodvážíme. Musíme počkat na detaily. Co se ale odvážíme, je tvrdit, že pro rok 2012 můžeme na plánovaný deficit 105 miliard korun zapomenout. Budeme rádi, když deficit nepřekročí hranici 150 miliard Kč,“ varovala analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Česko tak třejmě čeká utahování opasků. Ve hře je další zvýšení DPH – tentokrát z 19 na 20 procent. NERV, ale i další ekonomičtí experti doporučují vládě léčit rozpočet i dalšími daněmi – třeba daní na příliš tučná jídla.