Kvalitnější potraviny putují do zahraničí, Češi jedí „maso bez masa“

Praha – Loni se z talířů na titulní stránky dostalo jídlo. Potraviny jsou prý v Česku drahé, nekvalitní a někdy zdraví nebezpečné. Češi tak kupují filé prakticky bez masa, čokoládu, která ve skutečnosti čokoládou není, nebo jedovatá tresčí játra. Letos by mohlo být kvůli vyšší DPH ještě hůř. Rostoucí ceny donutí lidi ještě víc šetřit.

České obchody se v posledním roce dostaly pod palbu kritiky. „Dlouhou dobu měly řetězce absolutně volné pole působnosti. Nikdy nedbaly na kvalitu, nikdy nedbaly na zákazníka,“ podotkl Miroslav Toman z Potravinářské komory.

Roman Vaněk, Pražský kulinářský institut:

„Existují kultivované národy, kde by nedovolili, aby suroviny, které jsou u nás běžně v supermarketech k dostání, vůbec vidělo oko lidské. Natož aby je tam vůbec někdo koupil. Tam začíná velký český gastronomický průšvih.“

V porovnání se sousedním Německem jsou české potraviny v průměru o deset procent dražší a méně kvalitní. Podle Evropské komise navíc ani stejná značka neznamená nutně stejné složení všude na světě. „Vím, že řetězce mají spoustu konfliktů s dodavateli, kteří dělají podle stejných receptur kvalitnější jídlo pro Němce a méně kvalitní pro Čechy,“ řekl Zdeněk Juračka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu. 

Jídlo
Zdroj: ČT24

Vaření je přitom dnes v módě. „Gastronomie je součástí bontonu – umět základně vařit tak, abyste se mohli začlenit do nějaké skupiny. Neexistuje časopis, který by přežil, kdyby neměl stránku o jídle,“ prohlásil Vaněk. Jídlo ale zdražuje, ať už je jeho kvalita jakákoliv. Když v Asii roste chuť, v Evropě roste cena. Každý chce navíc vydělat. Konkrétně mléko zdražilo jen během posledních měsíců na dvojnásobek. Od nového roku by ceny teoreticky měly být ještě vyšší. Skoro o třetinu se totiž zvedá daň z přidané hodnoty. Obchodníci se už ovšem většinou připravili a ceny zvedli dříve.

Maso bez masa a čokoláda bez čokolády

Na většině uzenin z českých obchodů si gurmáni nepochutnají – masa je v nich jen málo. „Nahrazuje se takzvaným drůběžím separátem – co zbyde z drůbeže: kůstky, nohy, to se všechno semele a dává se to do uzenin jako náhražka,“ konstatoval Juračka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu. Někteří zákazníci tak například v tuzemsku nakupují filé, kde je pouhých deset procent masa. Podobně dopadla i čokoláda. „U čokolády je problém, že na trhu existuje řada výrobků, které vypadají jako čokoláda, ale v podstatě čokoládou nejsou,“ prohlásila Jana Dostálová z VŠCHT. 

Jídlo
Zdroj: ČT24

Nejenže potraviny často nejsou to, za co se vydávají, ale mohou být i nebezpečné. „Když jsme testovali například tresčí játra, našli jsme tam poměrně velké dávky karcinogenních dioxinů,“ podotkla Ida Rozová z dTestu. Česnek zase z obchodů vytlačila levná čínská konkurence. Teď se pomalu vrací zpět. 

Z českých dodavatelů se kvůli tlaku na nízkou cenu stali otloukánci. Paradoxně jim ale pomohly průšvihy zahraniční konkurence. Španělské okurky, německé maso s dioxiny nebo polská kuřata udělala z českého zboží trhák. 

Prodej zeleniny
Zdroj: ČT24

I jídlo od farmářů má svá minus

Fenoménem roku 2011 se staly farmářské trhy. Každý týden se konají na více než sedmdesáti místech v celé zemi. Sehnat se dá čerstvá zelenina, mléčné výrobky, pečivo, maso nebo bylinky. I když je Češi milují, mají i své odpůrce. „Návrat k přírodě má sice řadu výhod, ale je tu riziko dalších nebezpečí – mikrobiálního rizika,“ poznamenala Dostálová. 

Zákazník tedy ve skutečnosti má na výběr, i když navařit z kvalitních surovin dá někdy práci. Ne každý na záležitosti spojené s hledáním kvalitních potravin má čas, nervy a peníze.

Jako jed (zdroj: ČT24)