Americké akciové trhy v roce 2011 zabodovaly

Washington - Z roku 2011 vyšly vítězně akciové trhy ve Spojených státech. Naopak Evropa a rozvíjející se trhy patří mezi poražené. Eurozónu táhl dolů bankovní sektor namáhaný dluhovou krizí, naopak americkým akciím pomáhaly směrem k růstu firmy z energetického a potravinářského průmyslu. Akcie na pražské burze v posledním týdnu mírně posílily, index PX přidal 1,4 procenta. Za celý rok ale index PX ztratil 26 procent své hodnoty.

Zatímco se investoři nenechali zmást ani snížením ratingu Spojených států, evropské akcie se letos přízni trhů netěšily. Index Stoxx 50 spadl téměř o pětinu. Na plné čáře prohrál především trh v Řecku a na Kypru. Dobře si nevedly ani rozvíjející se trhy, kde převážilo politické riziko. „Ty hlavní scénáře byly především utahování ve vyspělých státech, řízené ochlazování v Číně, prohlubování dluhové krize v eurozóně a také bezesporu březnové zemětřesení v Japonsku, které pak negativně ovlivňovalo celou světovou ekonomiku,“ prohlásil Martin Krajhanzl, analytik České spořitelny. 

Podle Petr Zajíce, manažera Pioneer Investments obavy ze zpomalení ekonomického růstu zasáhly i Ameriku, přesto si americké trhy vedly v podstatě nejlépe - Dow Jones Index dokonce nějakých šest procent v plusu. Americké trhy se nenechaly do červených čísel stáhnout ani neúspěchem těžebních společností a bank. Nejhorší Bank of America odepsala dokonce 60 procent.

Burza
Zdroj: ČT24

Evropa na Ameriku ztrácí

Finančnímu sektoru se nedařilo ani v Evropě, ztratil zhruba třetinu své hodnoty. „Ty nejlepší tituly jsou v sektorech telekomunikací, farmacie. Dá se říct, že v podstatě vítězi v letošním roce jsou firmy, které vyplácejí vysoké dividendy,“ konstatoval Zajíc. 

Na tom, jakým směrem se akcie vydají v příštím roce, se ale odborníci neshodnou. Jedni věří, že po špatném roce přijde oživení stejně jako po krizi z roku 2008. Jiní naopak čekají druhé dno recese.

Akciové trhy v USA rozdrtily ostatní (zdroj: ČT24)