Většina firem svým zaměstnancům příští rok nepřidá

Praha – Skoro dvě třetiny podniků neuvažují o navýšení platů svým zaměstnancům od počátku příštího roku. Pouze patnáct procent firem jim chce přidat, a to nejčastěji v rozmezí od dvou do pěti procent. Na mimořádné bonusy včetně třináctých platů se mohou těšit zaměstnanci pětiny podniků. Podle analytiků jsou firmy opatrnější a racionálně uvažují o zhoršení ekonomické situace. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 774 členskými firmami na začátku prosince uskutečnila Hospodářská komora.

„S tím, jak se stále nedaří najít cestu z dluhové krize v eurozóně a jak se hospodářské problémy mění v problémy politické, rostou i obavy tuzemských podnikatelů. Jakékoliv předpovědi budoucího vývoje jsou nyní velmi ošidné a firmy se proto nyní racionálně připravují na další zhoršování situace. Omezují investice, šetří a jsou opatrné při nabírání nových zaměstnanců. Existuje totiž reálné riziko, že se česká ekonomika dostane do vážných problémů,“ uvedl prezident komory Petr Kužel.

„Po třech čtvrtletích, kdy náš výzkum ukazoval rostoucí a pak alespoň mírný optimismus se výsledky dostaly do propadu,“ uvedla generální ředitelka Manpower ČR a SR Jaroslava Rezlerova. Necelá pětina firem ještě stále není rozhodnutá, jestli přistoupí na zvyšování mezd. Celkem 32 firem zapojených do průzkumu dokonce uvedlo, že platy naopak sníží. Mzdy plánují zvýšit zejména velké firmy (asi 40 procent z nich) a pak také střední firmy. Naopak se zvýšením mezd počítá jen minimum malých a mikro firem. Relativně nejčastěji se chystají zvyšovat mzdy firmy působící ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody, nejméně firmy působící v poradenství, osobních službách a telekomunikacích.

I v krizi je těžké najít kvalifikované pracovníky

„Osm z deseti odvětví očekává snížení náborových aktivit. Nejhorší výhledy máme ve zpracovatelském průmyslu,“ potvrdila Rezlerová. Nicméně celkem šedesát procent firem v průzkumu uvedlo, že i v současné nelehké ekonomické situaci má problém sehnat potřebné pracovní síly. Po kvalifikovaných odbornících nejvíce volají firmy ve strojírenství a elektrotechnice a zpracovatelském průmyslu. Naopak výrazně menší problém najít potřebné pracovníky mají firmy ve stavebnictví či obchodě. Z tohoto počtu pak více než dvě třetiny deklarovaly to, že obtížně shání zejména kvalifikované lidi v technických profesích.

Rozhovor s Jaroslavou Rezlerovou (zdroj: ČT24)