Veřejnost vybrala Opplův návrh pamětní mince k výročí ČNB

Praha - Pamětní stříbrná mince k výročí 20 let České národní banky a české měny bude vyražena podle návrhu akademického sochaře Vladimíra Oppla, který je autorem kovové dvacetikoruny. Jeho návrh na ztvárnění pamětní stříbrné dvousetkoruny vybrala veřejnost v hlasování na internetových stránkách České národní banky. Pamětní minci ČNB vydá 6. února 2013.

Pamětní stříbrná mince bude mít na lícní straně motiv českého lva jako symbol české státnosti a přes jeho vyobrazení bude umístěn nápis „ČNB“. Na rubové straně bude budova České národní banky v Praze, přes kterou bude zobrazen motiv korunové mince.

„Česká národní banka v únoru 2013 poprvé ve své historii uvede do oběhu pamětní minci, jejíž podobu vybrala veřejnost. Děkuji všem, kteří svým hlasem k rozhodování přispěli,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek, který dohlíží na činnost sekce peněžní a platebního styku.

Pamětní mince se obvykle těší velkému zájmu

Česká národní banka vydává pamětní mince několikrát ročně - stříbrné při zvláštních příležitostech, zlaté v tematických cyklech. Zájem o ně je tradičně velký. Kolik jich vydá v sérii ke svému výročí, zatím není jasné. „Bude záležet na tom, kolik daných mincí bude požadováno, ale maximální limit je 50 tisíc kusů,“ upozornil Řežábek. Jedna mince podle něj vyjde zhruba na 450 korun.

Podle návrhu akademického sochaře Vladimíra Oppla bylo od roku 1993 do dnešního dne zhotoveno celkem pět emisí pamětních stříbrných mincí a pět emisí zlatých mincí. Z oběžných mincí nesou iniciály tohoto autora všechny kovové dvacetikoruny a dnes již neplatné padesátihaléře.

Hlasovat o vítězném návrhu pamětní dvousetkoruny bylo možné na webu ČNB od 8. listopadu do 5. prosince. Ztvárnění mince z Opplovy dílny získalo 1 629 z celkem 4 000 platných hlasů. Česká národní banka po ukončení hlasování vybrala deset zúčastněných, kteří minci obdrží po jejím uvedení do oběhu v roce 2013.