Masové kuličky z IKEA obsahovaly nedeklarovanou sójovou bílkovinu

Brno - V mražených masových kuličkách dodávaných do obchodního domu IKEA našli inspektoři Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj nedeklarovanou sojovou bílkovinu. Ta může způsobovat problémy alergikům.

Ve vzorku, který veterináři odebrali, byl prokázán 0,63procentní obsah sojové bílkoviny. „Při obdržení výsledku vyšetření již bylo veškeré zboží této šarže prodáno konečným spotřebitelům. Takže varování se týká prakticky pouze těch zákazníků, kteří jsou na sojovou bílkovinu alergičtí. Ti by měli, pokud si masové kuličky zakoupili, tento výrobek vrátit zpět prodejci,“ dodal mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. V současnosti začalo řízení o uložení pokuty a další zásilky budou podrobeny zesílené kontrole, dodal.

Sojová bílkovina je alergen, který musí být označen na obale. Alergen našli inspektoři ve výrobku Köttbullar, Ikea food - kuličky z hovězího a vepřového masa. Jde o kilogramové balení s datem spotřeby do 10. října 2012 a šarže 21010. Výrobcem je švédská společnost Gunnar Dafgarb AB. Do ČR bylo přivezeno 360 kilogramů tohoto zboží.