Nepůjčujte si na Vánoce, blahobyt vám to nepřinese

Praha – Češi si Vánoce rádi užívají. Neváhají utrácet za vánoční dárky ani jídlo na vánoční stůl. Některým ale peníze dříve či později dojdou a musí zamířit pro půjčku do banky nebo za úvěrovými společnostmi. Podle exkluzivního průzkumu společnosti Ipsos pro Suma sumárum přitom sázejí hlavně na krátkodobé a flexibilní produkty. Na půjčku tak není těžké dosáhnout, úvěr se pak ale pěkně prodraží. Úroky z těchto produktů totiž patří k vyšším.

Do problémů se splácením nás nemusí dostat statisícové dluhy. U jejich zrodu často stojí řádově mnohem nižší částky – právě takové, jaké si Češi často půjčují právě před Vánocemi, aby si dopřáli bohatého Ježíška. „Lidé mají pocit, že když si vezmou úvěr a nakoupí si domácí spotřebiče, že zbohatli. Nezbohatli. Dalo by se čistě ekonomicky říct, že když si beru úvěr na nějakou hloupost, tak dokonce zchudnu,“ podotkl analytik portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Kvůli půjčkám se lidé často dostávají do začarovaného kruhu, aby umořili jednu půjčku, vezmou si jinou – mnohdy s mnohem vyšším úrokem. „Látat díru záplatou s tím, že další měsíc to bude nějak vyřešeno, to prostě je nezodpovědné chování a myslím si, že v tom je ten základní problém. Je důležité nepodléhat tzv. fenoménu touhy a nepůjčovat si za každou cenu,“ upozornil ředitel pro strategii Poštovní spořitelny František Klufa.

Osobní bankrot není procházka růžovou zahradou

Pokud se dlužník dostane do neřešitelné situace, může vyhlásit osobní bankrot. Těch v Česku stále přibývá. Za deset měsíců tohoto roku už Češi podle Czech Credit Bureau vyhlásili celkem 9 268 osobních bankrotů, což je o 4 360 případů více než ve stejném období loňského roku. V průměru připadalo na 10 tisíc obyvatel 88 bankrotů.

Pravidla osobního bankrotu upravuje insolvenční zákon a nejdůležitější podmínkou je dostatečný příjem žadatele. „Musí v průběhu následujících pěti let pokrýt alespoň třetinu stávajících závazků,“ připomněl ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Po celých pět let kontroluje příjmy dlužníka insolvenční správce. Z každé výplaty dlužníkovi zůstane přesně vypočtená částka pohybující se na hranici životního minima. Dlužník navíc musí odevzdávat všechny nečekané příjmy – např. výhry v loteriích, dědictví (nesmí jej ani odmítnout). Jestliže dlužník nějaký příjem zapírá, je to důvod pro okamžité skončení insolvenčního řízení.