Pohonné hmoty by díky levné ropě mohly ještě zlevnit

Ceny benzínu a nafty se až do konce prázdnin udrží kolem 33 korun za litr, nebo dokonce mírně klesnou. Shodují se na tom jak ekonomové, tak i asociace petrolejářského průmyslu. Důvodem je levná ropa na světových trzích. Nízké ceny ocení především ti, kteří autem vyráží na dovolenou.

V létě spotřeba paliva u čerpacích stanic strmě stoupá, o prázdninách je až o 35 procent vyšší než po zbytek roku. Řidiči každé léto natankují až 400 tisíc tun pohonných hmot. Příznivé ceny pohonných hmot by měly vydržet po celý srpen, dokonce by mohly i zlevnit.

"Kotované ceny benzínu klesly zhruba o 18 dolarů na tunu, což při slabší koruně může znamenat pro období srpna další pokles konečných cen benzínu u čerpacích stanic o 30-50 haléřů," vysvětluje mluvčí ČAPPO Václav Loula. U nafty to může být ještě o pár haléřů více.

  • Nejdražší benzín v republice kupují řidiči v Plzni a v Praze. Pokud by chtěli ušetřit, museli by vyjet do Královéhradeckého nebo Jihočeského kraje, kde jsou ceny nejnižší.
Ceny benzinu Natural 95
Zdroj: ČT24
  • Ceny v zahraničí se pomalu vyrovnávají s našimi, řidičům se tak cesty za levnějším benzínem ani nevyplatí. Například v rakouském Dobersbergu vzdáleném 11 kilometrů od hranic v minulosti motoristé z tuzemska tankovali poměrně často. Dnes nepřijel ani jeden, litr Naturalu tu totiž stojí 1,30 eur. Stejná situace je také za hranicemi s Polskem. I zde jsou ceny srovnatelné s českými. Ze sousedních zemí je benzín nejdražší v Německu. Litr naturalu vyjde v průměru na 1,48 eur. Za benzin si čeští řidiči připlatí i na Slovensku, v přepočtu zhruba korunu. Naopak nafta zde vyjde o 2 a půl koruny na litr levněji.

Auto jako dopravní prostředek volí v České republice polovina lidí, kteří míří na dovolenou. Mezi nimi i Kristina Štanclová, která míří k slavnému italskému jezeru Lago di Garda. Zastávky u čerpacích stanic má předem dobře rozmyšlené.

„Tankovat budeme určitě v Čechách a potom možná v Rakousku, když budeme potřebovat, ale určitě ne v Itálii, tam to vyjde dráž. Tam jen v nejnutnějším případě," prozrazuje plán. Celá cesta ji vyjde zhruba na 4 tisíce korun. „Člověk musí samozřejmě počítat vždycky s nějakou rezervou," dobře si uvědomuje rizika cestování.

Hlavním důvodem, proč cestovat autem, je podle celoevropského průzkumu volnost a množství věcí, které si s sebou člověk může vzít. Limitován je totiž pouze velikostí kufru.

Události ČT: Ceny pohonných hmot v Česku i zahraničí (zdroj: ČT24)