Klaus: Rusko nabízí k Temelínu nejvíc českých subdodavatelů

Praha – Podle prezidenta Václava Klause zatím Rusové nabízejí v tendru o dostavbu Temelína nejvyšší podíl českých subdodavatelů. Česká hlava státu dnes ubezpečila svého ruského partnera Dmitrije Medvěděva, že dodavatel dostavby jaderné elektrárny bude vybrán transparentně. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Vedle Rusů se soutěže účastní také Američané a Francouzi. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.

„Nemohli jsme minout otázku Temelína. Obě strany k tomuto tématu přistupují klidně a racionálně, pragmaticky,“ prohlásil Klaus a doplnil, že Česko má zájem, aby proces výběru zahraničního partnera byl „maximálně férový, maximálně transparentní, maximálně spravedlivý“. „O tom jsem pana prezidenta Medvěděva ubezpečil, že o to se všichni zasadíme včetně mě,“ dodal.

Klaus uvedl, že z trojice uchazečů Rusové zatím nabízejí pravděpodobně relativně nejvyšší podíl možnosti spoluúčasti českých firem na subdodávkách. „Definitivní nabídky nebyly předloženy, jen říkám, jak to vidím dnes,“ konstatoval. Možnost podílu českých firem na subdodávkách i na ruském jaderném programu považuje Praha za „významnou věc“, míní Klaus.

„Je to pro nás zajímavý projekt, přáli bychom si, abychom se ho mohli účastnit. Budeme se samozřejmě účastnit tendru,“ řekl ruský prezident. I dle něj ruská nabídka předpokládá aktivnější účast českých firem pro subdodavatelské práce. Medvěděv počítá s tím, že do výběru nezasáhne tlak zvenčí, „ať už by přicházel odkudkoli“.

Dmitrij Medvěděv a Václav Klaus
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podle Rusů bude v Česku v souvislosti s dostavbou vytvořena desítka tisíc pracovních míst

Podle ruské strany přinese případné vítězství rusko-českého konsorcia firem Atomstrojexport, Škoda JS a Gidropress v dostavbě Temelína českým podnikům zakázky za čtyři až pět miliard eur (v přepočtu zhruba 100 až 125 miliard korun). Zároveň by realizace dostavby Temelína těmito společnostmi umožnila ve spolupráci s českým průmyslem vytvořit víc než desítku tisíc nových pracovních míst v České republice.

V současnosti se o dostavbu temelínské elektrárny ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Na předložení nabídek mají čas do 2. července 2012. Zájmem o dostavbu Temelína vysvětlují analytici i nedávnou návštěvu premiéra Petra Nečase v Bílém domě. V únoru na stejné téma Nečas hovořil v Paříži s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.