Obchod mezi Ruskem a Českem opět na vzestupu

Praha - Poté, co před dvěma lety téměř ustal, je vzájemný obchod Česka s Ruskem znovu na vzestupu. Ruský trh je přitom pro české exportéry klíčový. Spolupráci mezi oběma zeměmi má teď posílit nová dohoda, kterou v Praze státníci podepíšou. Rusko má zájem o elektroniku, strojírenský průmysl, zdravotnická zařízení a chemický průmysl. Češi mají ale tvrdou konkurenci.

Příkladem exportéra je například firma Inekon, která je na trhu od roku 1990. Vyrábí hlavně tramvaje a lokomotivy. Drtivá většina je určená pro ruskou hromadnou dopravu. Za 21 let se společnost musela vypořádat jak s bankovní krizí, která Rusko zasáhla koncem 90. let, tak s ekonomickou recesí.

„Ten obchod se dělá hlavně na bázi jakýchsi dlouhodobých přátelských vztahů. Jestliže Československo vyvezlo do bývalého SSSR 23 tisíc tramvají a 8 000 lokomotiv, tak samozřejmě to je taková základna, která nutí k tomu, aby se v těch dodávkách pokračovalo,“ říká Josef Hušek, ředitel INEKON GROUP.

„Ruský zákazník, už proto, že je solventní, si vybírá. Chce kvalitu, chce špičkové zacházení, ocení, když jsme konkurenceschopní, pak dejme tomu, máme výhodu, že se známe, že jsme tam dodávali desítky let, ale jinak nemáme vyhráno v žádném případě,“ tvrdí František Masopust z Komory pro hospodářské styky se SNS.

Českým exportérům stojí v cestě řada překážek v podobě vysokých cel nebo daní. Firmám se kvůli tomu často ani nevyplatí do Ruska vyvážet - zakládají proto pobočky a továrny přímo tam. Hraje se tvrdě, často bez pravidel. Firmy naráží na korupci i šedou zónu. Otevřeně ale znějí z obou stran jen slova chvály o vzájemné spolupráci.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

„Když bych to přirovnal, oni mají představu obdržet za české peníze německou kvalitu,“ říká Tomáš Plachý, ředitel Chemoprojektu.

Export do Ruska se jen proti loňsku zvýšil o 45 procent, dovoz pak o 37. V tomto roce by se ČR měla přiblížit k hranici 3 mld. USD ve vývozu. Jsou však ještě veliké rezervy.

Využít ho má pomoci nová smlouva. Odstraní i některé zbytečné bariéry, kvůli kterým se obchod mezi oběma státy brzdí. Z Ruska by tak měly do Česka rychleji proudit suroviny jako například plyn. Diskutuje se o obnově ruského strojního parku, o energetice a obnově zdravotních technologií na území Ruské federace.