Mobilní internet výrazně zrychlí

Praha - Mobilní internet příští rok až dvojnásobně zrychlí. Nejnovější technologii už testují Vodafone i T-Mobile a do ostrého provozu ji chtějí nasadit v okamžiku, kdy bude na trhu dostatek modemů, které rychlost zvládnou. Ve srovnání se zahraničím čeští operátoři sice technologicky nezaostávají, problémy mají však v pokrytí.

Během posledních tří let se mobilní internet zrychlil dvacetinásobně a operátoři pokračují v posilování svých sítí. Připojení tak už dosahuje rychlostí, kterými se surfuje na počítačích připojených přes pevnou linku - stažení filmu tak vyjde na pár minut.

Úplně nejvyšší rychlost bude postupně spouštěna od druhého kvartálu příštího roku. Záleží i na terminálech, které jsou k tomu potřeba nové. Terminály jako takové jsou však poměrně problém – zákazníci totiž nestíhají tak rychle obměňovat své telefony. Výrobci totiž nové přístroje nedodávají do té doby, než je o ně opravdový zájem.

Telefónica O2 novou technologii zavádět nechystá. Místo toho se soustředí na pokrývání sítěmi třetí generace. V tom totiž čeští operátoři zaostávají. Rychlý internet v mobilu má sice skoro 70 procent populace, ale je jím pokryta jen necelá třetina území.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)