Soud rozhodl spor o akcie Vítkovic: Světlík má zaplatit 1,69 miliardy

Praha – Majitel skupiny Vítkovice Holding Jan Světlík musí zaplatit miliardáři Davidu Beranovi 1,69 miliardy korun za akcie tohoto strojírenského gigantu. Rozhodl o tom Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře České republiky. Světlík označil rozhodnutí za zmanipulované a podal žalobu na zrušení nálezu rozhodčího soudu.

Spor dvou miliardářů pokračuje (zdroj: ČT24)

„Po sedmi letech se mi konečně dostalo spravedlnosti a alespoň částečného zadostiučinění,“ komentoval rozhodnutí David Beran. Světlík nemá právo se proti verdiktu odvolat. Davidu Beranovi by měl částku 1,69 miliardy zaplatit do tří dnů od okamžiku, kdy převezme rozhodnutí rozhodčího soudu. Může pouze podat žádost o odklad, což podle mluvčí hodlá udělat.

Světlík verdikt zpochybnil. „Jde o natolik podivné a absurdní rozhodnutí, že se věcí na základě podaného trestního oznámení zabývá policie,“ sdělila mluvčí Světlíkova holdingu Eva Kijonková. Doplnila, že na Berana i dva členy senátu je podáno trestní oznámení kvůli podezření z podvodu. Světlík uvedl, že rozhodčí soud se Beranovou žalobou vůbec neměl zabývat, protože o této věci už platně rozhodl v roce 2008. „David Beran tehdy neuspěl, neuspěl ani u nejvyššího a ústavního soudu,“ zdůraznil Světlík.

Světlík podal kvůli verdiktu trestní oznámení

Spor o akcie mezi Beranem a Světlíkem se táhne řadu let a je označován za nejsložitější v českém byznysu. Světlík a Beran v minulosti spolupracovali, na počátku nového tisíciletí společně zprivatizovali Lahvárnu a poté strojírenskou část Vítkovic. Roku 2005 prodal Beran podíl ve skupině ve výši 45 procent Karlu Komárkovi. Světlík převod akcií napadl a argumentoval tím, že má nárok na předkupní právo. Po navýšení základního kapitálu se sporný Beranův podíl zmenšil na 11,25 procenta. Poté se rozběhl složitý soudní spor na několika frontách.

Původní při dotáhl Beran až k Ústavnímu soudu, u kterého však v roce 2013 prohrál. Ústavní soud potvrdil rozhodčí nález, podle kterého měl Beran Světlíkovi sporný balík akcií odprodat. Světlík za ně měl zaplatit 78 milionů korun. Miliardář se však s verdiktem nespokojil a loni v květnu podal novou žalobu. Tvrdil, že jde o loupež za bílého dne, protože akcie mají ve skutečnosti hodnotu několika miliard. Minulý týden mu soud dal za pravdu.

  • „Mám určitý pocit spravedlnosti. Beru to jako první krok k tomu, aby se celý spor narovnal a celá záležitost se vyřešila,“ konstatoval David Beran nejnovější rozhodnutí soudu.

Světlík však považujte toto rozhodnutí za zmanipulované. „Věc je rozsouzena. Beran přišel o akcie v roce 2006 a není akcionářem, my jsme v roce 2010 navýšili zásadně kapitál a v roce 2014 si pan Beran vzpomene, že bych mu měl něco doplatit. A co se týká kupní ceny, pak pan Beran frapantním způsobem porušil smlouvu a v rámci porušení smlouvy jsme si vraceli kupní cenu, takže směšovat tohle rozhodnutí, které je mezi dvěma fyzickými osobami a vracení akcií, to je úplně něco jiného…,“ konstatuje Světlík (celý rozhovor si poslechněte níže).

Kauza Světlík versus Beran (zdroj: ČT24)

Pod Vítkovice Holding patří celá strojírenská skupina vystupující jako Vítkovice Machinery Group. Skupinu tvoří firmy s ročním obratem přes 20 miliard korun. Strojírenské impérium prakticky ovládá Světlík. Jedním z menšinových vlastníků je Komárkova KKCG.

Strojírenský holding Vítkovice
Zdroj: ČT24