Avengers a Jurský svět táhnou americký film k rekordním ziskům

Americkému zábavnímu průmyslu se daří. Za poslední čtvrtletí zvýšilo tržby hned několik velkých mediálních koncernů. Některé z nich si dokonce připsaly i vyšší zisky. Společnost Walt Disney táhne nahoru hlavně úspěch filmu Avengers: Age of Ultron.

Snímek Avengers: Age of Ultron, který měl v USA premiéru 1. května, přitáhl do kin diváky na celém světě. Miliardu dolarů vydělal už za 24 dní po uvedení na plátna. Superhrdinové tak zachraňují nejen planetu, ale pomáhají i svému distributorovi. Jen ve Spojených státech jsou už tržby z kin dvakrát vyšší než rozpočet filmu.

„Ať už se jedná o kreslený nebo hraný film, zážitek diváka je pro nás důležitý. Hrdiny, které vidí na velkých plátnech, si mnozí z nich pamatují po celý život a to zhodnocuje i cenu naší společnosti,“ říká ředitel společnosti Walt Disney Bob Iger.

Kurz eura snížil příjmy z Disneylandu

Americká společnost Walt Disney díky Avengers zvýšila ve čtvrtletí čistý zisk o jedenáct procent na rekordních 2,5 miliardy dolarů, tedy 62 miliard korun. Tržby ale mírně zaostaly za očekáváním, firma navíc zhoršila výhled kabelových televizních sítí. To vedlo k propadu ceny akcií podniku o šest procent.

Na tržby podniku měl negativní dopad mimo jiné slabší kurz eura. Ten například snížil příjmy ze zábavního parku Disneyland v Paříži o zhruba sto milionů dolarů. Provozní zisk divize zábavních parků nicméně o devět procent vzrostl a dostal se na 922 milionů dolarů, hlavně díky růstu návštěvnosti i výdajů návštěvníků ve Spojených státech.

Síla se probouzí

Filmová divize zvýšila provozní zisk o 15 procent na 472 milionů dolarů. V prosinci Walt Disney uvede do kin nové pokračování série Hvězdných válek pod názvem Star Wars: Síla se probouzí. Analytici podle listu Financial Times předpokládají, že snímek se stane jedním z největších kasovních trháků v historii filmového průmyslu.

„Hollywood vycítil šanci a velmi intenzivně vrhá spoustu filmů na čínský trh, který mu u nemálo filmů přináší zisky blížící se tomu, co vydělává doma,“ říká k úspěchům amerického zábavního průmyslu ředitel společnosti Falcon Jan Bradáč.

Rekordní Universal Pictures

Studio Universal Pictures ve středu ohlásilo, že vydělalo na vstupenkách do kin během roku po celém světě 5,53 miliardy dolarů, tedy více než 137 miliard korun, což je nový rekord v odvětví. Studiu pomohly kasovní trháky jako Jurský svět nebo Rychle a zběsile 7.

Universal pokořilo předešlý rekord 5,52 miliardy USD, který od loňského roku držela studia 20th Century Fox. Universal k jeho překonání stačilo sedm měsíců.

DreamWorks a Time Warner

Animovaný film o fialových mimozemšťanech Konečně doma zase pomáhá společnosti DreamWorks. I ten si na sebe už dávno vydělal. Ani tak úspěch filmu nedokáže pokrýt ztráty, které firma v posledním čtvrtletí vykázala. Mínusová částka dosáhla na více než 38 milionů dolarů. Ztrátu tak společnost prohlubuje už pět čtvrtletí za sebou. Tržby ale zvýšila oproti loňsku zhruba o 40 procent na téměř 171 milionů dolarů.

Výsledky ve středu oznámil i další mediální gigant Time Warner. Čistý zisk společnosti ve čtvrtletí vzrostl meziročně o 14 procent na 971 milionů dolarů (zhruba 24 miliard Kč). Majiteli zhruba poloviny akcií firmy CME, která vlastní českou televizi Nova, pomohly příjmy televizní sítě Turner Broadcasting a filmového studia Warner Bros.

Společnost uvedla, že její celkové výnosy se zvýšily o osm procent na 7,35 miliardy USD. Provozní zisk skupiny stoupl o 15 procent na rekordních 1,9 miliardy USD. Zisk v přepočtu na akcii a očištěný od jednorázových položek dosáhl 1,25 USD.