Kypr: Vysoké odpisy řeckých dluhopisů byly tragickou chybou

Nikósie – Zvýšit podíl ztrát soukromých věřitelů ve druhém balíku záchrany Řecka na 50 procent byla „strašná chyba“, která vyvolala vlnu prudkého růstu výnosů státních dluhopisů prakticky v celé eurozóně, řekl dnes guvernér kyperské centrální banky a člen bankovní rady Evropské centrální banky Atanasios Orfanidis.

Guvernér v kyperském parlamentu řekl, že říjnové rozhodnutí eurozóny odepsat z hodnoty řeckých dluhopisů v držení soukromých investorů 50 procent namísto původně dohodnutých 21 procent bylo chybným a „tragickým“ omylem. „Tím, že jsme si u nějakého státního dluhopisu vynutili tento odpis, spustili jsme v mezinárodním měřítku obavy ze všech státních dluhopisů v eurozóně, což je nyní jednou z příčin, proč máme problémy,“ zdůraznil Orfanidis. 

Evropské banky musely za třetí čtvrtletí absorbovat kvůli odpisům řeckých dluhopisů často výrazné ztráty. Značné ztráty měly i kyperské banky, které jsou významnými držiteli právě řeckých dluhopisů. Podle červencové dohody měli banky a další investoři vyměnit dosavadní řecké dluhopisy za nové s nominální hodnotou o 21 procent nižší. Poté se však ukázalo, že to na další záchranu Řecka nestačí, a proto se v říjnu eurozóna dohodla na 50 procentech.  

Podle agentury Reuters je Německo ochotno svůj postoj zmírnit výměnou za výrazně zpřísněná rozpočtová pravidla. Orfanidis vyjádřil očekávání, že lídři eurozóny budou na pátečním summitu o tomto problému vážně diskutovat. „Je to věc, která se musí velmi brzy rozhodným způsobem vyřešit,“ naléhal.