Panasonic v Žatci končí s televizemi, propustí 231 lidí

Žatec - Výrobce elektroniky Panasonic omezí své aktivity v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Výrobu televizí přesune do mateřského závodu v Plzni a v Žatci propustí 231 zaměstnanců. V Žatci zůstane jen výroba LCD panelů.

Panasonic v Žatci vyráběl televize od roku 2009, kdy převzal provozy končícího Hitachi a IPS Alpha, tedy dvou firem, které do zóny přišly jako první. Provoz firmy byl rozdělený na dvě různé části, na Panasonic LCD a Panasonic AVC Networks. První z nich zůstává, druhá stěhuje výrobu do Plzně. „Se zřetelem na nepříznivý vývoj ekonomické situace na evropských trzích přistoupila společnost k nutným opatřením, která mají zabránit negativním dopadům na hospodaření,“ řekla Renata Puldová z Panasonic AVC.  

Panasonic plánuje propustit 231 lidí

Propouštění by se mělo dotknout 231 lidí, kterým firma nabídla přesun do 100 kilometrů vzdálené továrny na plzeňských Borských polích. Odbory se o tom dozvěděly ve středu. Panasonic tvrdí, že na výrobě LCD panelů bude dál pracovat 620 lidí, ještě před rokem ale Panasonic uváděl jako souhrnný počet zaměstnanců obou firem číslo 717. Žatecký závod prý na oplátku převzal z Malajsie export do Severní a Jižní Ameriky. V Žatci se vyrábí LCD panely s úhlopříčkou 80 až 94 centimetrů.

Panasonic má v Česku druhou největší továrnu na světě

Plzeňská továrna Panasonic AVC Networks Czech, s. r. o. (zkratka PAVCCZ) patří do rodiny společnosti Panasonic se sídlem v Osace. Po mateřské společnosti v Japonsku je plzeňský výrobce druhou největší továrnou na výrobu televizorů Panasonic na světě. Společnost PAVCCZ byla založena v roce 1996, kdy zahájila výrobu vakuových televizorů. V současné době pracuje v PAVCCZ 3 200 lidí. 98 procent veškeré produkce je určeno na vývoz především do Velké Británie, Německa a západní a střední Evropy.