Hospodářské kriminalita zasáhla ve světě více než třetinu firem

Londýn - Více než třetina firem a dalších organizací po celém světě se v posledních 12 měsících stala obětí hospodářské kriminality. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila poradenská společnost PwC na svých internetových stránkách. Zároveň upozornila, že rostoucí závislost podniků na informačních technologiích zvyšuje jejich zranitelnost kriminálními aktivitami.

Nejčastěji hlášeným typem zločinu byly krádeže či zpronevěry, se kterými se setkaly téměř tři čtvrtiny obětí. Téměř ve čtvrtině případů kriminalita zahrnovala účetní podvody. Podobného podílu dosáhly i případy spojené s korupcí či kybernetickou kriminalitou.

Průzkum PwC zahrnoval 3877 respondentů ze 78 zemí. Hospodářská kriminalita podle něj zůstává přítomná v organizacích všech velikostí, ve všech zemích i ve všech hospodářských odvětvích. Největší počet případů hospodářské kriminality nicméně zaznamenal komunikační a pojišťovací sektor.

„Hospodářská kriminalita zůstává všudypřítomná, postihuje bez rozdílu velké i malé organizace po celém světě. Žádné odvětví ani firma v žádné zemi není imunní vůči podvodu,“ uvedla PwC.

Téměř deset procent obětí hospodářské kriminality stanovilo vzniklou škodu na více pět milionů dolarů (přes 94 milionů Kč). PwC nicméně upozornila, že škody související s hospodářskou kriminalitou bývá obtížné přesně posoudit.